Avokadosorbet, chilifräst scampi och kungskrabba med vitvinsklot

Egentligen är jag ju inte så mycket för det där med importerade högtider eller dagar. Alla hjärtans dag, halloween och där i mellan kanelbullens dag. Det finns flera. Vill jag ha en semla så gör jag en. Oavsett dag. Samtidigt så är jag en ivrig förespråkare av att sätta lite fart på livet och att inom rimliga gränser leva livet lite som om det inte fanns en morgondag. Det handlar mycket om att inte ta hänsyn till vad andra tycker, att inte tänka på vad som kan uppfattas som rätt eller fel. Av självklara skäl handlar det för mig ofta om att unna sig god mat eller ett gott glas vin. Gärna en tisdag. Alltid retar det någon. Att jag på sommaren gärna sover på hustaket är ytterligare ett exempel. Jag gillar att vara däruppe, över alla andra. Man måste anstränga sig för att göra livet bra, tokigt, roligt eller vad man nu vill uppnå. Lunkar man bara på i hamsterhjulet är det lätt att fastna och innan man vet ordet av har allt det roliga tagit slut.
Ju mer jag tänker på det kanske jag inte tycker så illa om alla hjärtans dag ändå? Dessa dagar fungerar ju trots allt som ett incitament att göra något extra. Att piffa till det.
Denna helg började bra. Jag fick blommor av Sofia och hon fick blommor av mig. Vi köpte ett 25-pack tulpaner tillsammans så nu har vi 12,5 tulpaner var. Sofia tittar på sina och jag på mina. Sedan tittar vi på varandra och skrattar.
Ikväll tänkte jag laga något extra, anstränga mig mer och presentera något annorlunda. En riktig kärleksmiddag. Tyvärr blir det bara jag och Eyvind till bords. Sofia ligger i sängen med feber, men det gäller att se på saken positivt. Det blir mer rosa bubbel till mig och dessutom kanske vi ”råkar” glömma bort mello.
Kriterierna för vad som är ”alla hjärtans dagmat” är tämligen oklara, men om det är bra i munnen så borde det vara bra även för hjärtat. Vår, min och Eyvinds alla hjärtans dagmiddag består av chilifräst scampi, kungskrabba, avokadosorbet och ett vitvinsklot byggt med chili, schalottenlök och koriander. Ta nu hand om varandra.

Avokadosorbet – recept 4 personer
4 avokado
2 dl vitt vin
5 dl vatten
1 citron (saften)
1 msk strösocker
3 cm röd chili
2 tsk flingsalt
2 äggvitor

Koka upp vinet och låt svalna något. Finhacka chilin. Blanda sedan samtliga ingredienser, inklusive vinet i en mixer. Låt svalna av helt och kör sedan i en glassmaskin.

Vitvinsklot – recept 4 personer
2 dl vitt vin
1/2 schalottenlök
1 cm röd chili
1 msk finhackad färsk koriander
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i vattenbad. Finhacka chili och schalottenlök så fint det bara går.
Koka upp vinet med chili och lök. Dra av från plattan och tillsätt gelatinbladen. Rör om tills bladen lösts upp.
Häll upp i formar och ställ in i kylen. Jag använder mig av isformar som är formade som halva klot. Vid servering lägger jag ihop två bitar som får bilda ett klot.

Chilifräst scampi – recept 4 personer
800 g scampi
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 tsk sambal oelek
2 msk rapsolja
2 msk smör
1 dl riven parmesan

Finhacka vitlöken och chilin. Värm sedan upp en stekpanna med rapsolja och smör. Tillsätt vitlöken och chilin och stek utan att vitlöken får för mycket färg.
Höj värmen något efter en stund och tillsätt sambal oeleken. Rör om och tillsätt sedan räkorna.
Låt fräsa i några minuter till räkorna är färdiga och vackert rödrosa. Strö över den rivna parmesanen och låt smälta ner. Strö över lite grovt skuren koriander eller persilja.
Servera med avokadosorbet, vitvinsklot och de uppklippta benen av kungskrabba. Självklart serverar jag rosa bubblor till. Ikväll blev det Charles de Fère. Överraskande bra i sin klass.

chilifräst scampi

avokadosorbet

vitvinsklot

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.