Brandsläckaren är framtagen. Det är fredag och jag kände för att göra något extra. Jag visste i förväg inte exakt vad, bara att eld skulle vara ett inslag. Det var det enda som var bestämt. Det fanns ännu en idé som också innehöll detta hetaste av element, men jag håller på den i några veckor till. Jag vill ju inte bli tjatig, dessutom behöver jag fotoassistans då. Det blir lite stressigt att elda, hälla och fota samtidigt. Vätskorna är flyktiga och det kan gå fel.
Back draft som fredagsdrinken kallas har fått sitt namn ifrån den luft som lågorna suger in efter att man kvävt flammorna med det högre glaset. Det bubblar på tallriken och det upp- och nedvända glaset närmast vibrerar då elden kippar efter mer syre. Den effektfulla tomteblosseffekten kommer av något så enkelt som lite kanel. Man bara slår den malda kryddan över flammorna och vips så blixtrar det till. Var inte för ivrig och dränk shoten i för mycket kanel bara. Den ska gärna gå att dricka också.
Sådana här drinkar är sjukt roliga att göra och fota, men coolast är de nog när görs av någon annan. Smidigare när denne annan också får stå med konsekvenserna om det går fel. Mer avspänt av någon anledning. Påminn mig att aldrig göra denna drink onykter!
Smakerna då? Jodå, gillar man Sambucca så är det här riktigt bra. Apelsinen i Cointreaun fräschar upp och när drinken väl svalnat något kan den jämföras med en ljummen lakritskaramell. Jag gillar den mer än vad jag hade väntat. Dessutom är själva drickandet en hel ritual i sig och sådant är alltid kul. Helt klart ballare än det gamla vanliga racet med salt, tequila och citron. Var det 10 år sedan nu?
Back draft får bli startskottet för en ny drinkserie – de fyra elementen. Jag kom på det precis nu, men jag har ju en hel vecka att tänka ut vad nästa element ska bli. Jord kommer hur som helst att bli svår, men det löser sig nog. Ännu har jag ju inte fått slut på idéer…
Back draft – fredagsdrinken eld
Ingredienser
- ca 4 cl sambucca (fyll upp ett litet shotsglas ungefär 5 mm från kanten)
- 2-3 cl Cointreau
- malen kanel
- litet shotsglas
- ett highballglas eller annat högt glas
Gör så här
- Ställ shotsglaset på en tallrik med kanter. Fyll upp med Sambucca så att det är ungefär 5mm kvar till kanten.
- Häll upp Cointreau i en rostfri tillbringare som det går att hälla ur utan att spilla. (De som inte är lika rädda om hus och hem som jag är, slår Cointreaun i det högre glas som sedan ska kväva flammorna. Jag tycker dock att det är för svårt hälla utan att spilla den brinnande alkoholen ur ett sådant glas. Jag chansar inte).
- Tänd eld på Cointreaun i tillbringaren. Häll den sedan försiktigt över Sambuccan så att denna också tar eld. Fortsätt slå när shotsglaset börjar svämma över. Töm ut all Cointreau över Sambuccan ned på fatet.
- Kasta lite kanel över lågorna och kväv sedan med ett highballglas eller annat högt glas.
- Vänta i 30 sekunder eller tills flammorna slocknat. Vänd tillbaka det höga glaset och håll kvar ångorna genom att täcka glaset med handen. Stoppa ned ett sugrör mellan fingrarna och sug i dig ångorna.
- Flytta sedan sugröret till shotsglaset med Sambuccan och sug.
- Var försiktig, den kan vara riktigt varm.