Expressmatlagning med nya Crock-Pots tryckkokarfunktion

den

Det har kommit ett nytt tillskott i köket. Jag har fått hem en Crock-Pot Express. Det är i grunden en slow cooker som begåvats med tryckkokarkunskaper. En 2-i-1. Perfekt tycker jag som börjat trycka in köksmaskiner i allt från linneskåp till under köksskåpens socklar. Om jag tänker göra mig av med den förra Crock-Poten tvistar vi fortfarande, eller egentligen inte. Jag förhalar bara. Den kommer att leva kvar. Den rymmer fler och större ben när man kokar fond. Det jag gillar med den nya är just tryckkokarfunktionen. På en knapp halvtimme kan jag trolla fram rätter som jag tidigare ägnat söndagar åt. Jag har redan hunnit med flankstek teriyaki, en gulaschsoppa och kyckling med honung och vitlök. Det enda som fått stryk på tårna är kontrollbehovet och mitt matlagningsego. Jag är ju en rörare och provsmakare av rang som har lite svårt med att släppa kontrollen under tiden grytan eller soppan står och går. Jag vill gärna hålla mig framme och smaka av under tiden. Jag vill ha koll på åt vilket håll det bär och parera eventuella utflykter som jag inte planerat. Jag antar att det är något jag får lära mig. Tidsvinsten är en sak som definitivt väger upp. Hittar man bara ett bra recept som man vet fungerar är det ju inte några som helst problem att allt sköter sig själv.

Maskinen har några förvalda program. Jag har inte hunnit prova alla, men de jag testat har fungerat riktigt bra. Jag tycker till och med att sauteringsfunktionen gör sitt jobb, vilket inte hör till vanligheterna med sådana här manicker.

Tidsfunktioner som startfördröjning och varmhållning är också tacksamma, även om jag är alldeles för otålig för att utnyttja den förra särskilt ofta. En gång fick den koka ris medan annat puttrade på spisen. Det spännande risottoläget återstår att undersöka, men då jag närmast ser risotto som något heligt får jag nog kasta fram någon annan till Crock-Poten innan jag vågar prova själv.

Nedan följer tre enkla bra vardagsrecept till Crock-Pot Express som jag hittills gjort. Håll till godo.

Flankstek Teriyaki – recept 4 personer
600 g flankstek
1 liten gul lök
1 burk bambuskott
1 vitlöksklyfta
1 dl strösocker
1 1/4 dl japansk soja
1 dl vatten
1 1/2 msk risvinäger
1 msk färskriven ingefära
1 1/2 tsk maizena
1 röd spansk peppar

Gör så här:
Strimla flanksteken och haka den gula löken fint. Stek på i Crock-Poten med lite smör i sauteringsläge. Häll över allt i en bunke och ställ åt sidan.

Hacka vitlöken fint och ha ned med strösocker, soja, vatten, vinäger, riven ingefära och hackad spansk peppar i botten av Crock-Poten. Ställ åter in i suateringsläge och tryck på start. Rör om. När uppkoket kommer tillsätt stärkelsen och blanda runt.
Ha ned köttet och löken samt de avrunna bambuskotten . Rör om. På med locket och lås. Sätt ventilen i stängt läge. Sätt sedan på meat/steaw-läget och tiden på 20 minuter. Glöm inte trycka på start.

Koka under tiden ris och strimla salladslöken.

När tiden gått ut. Stäng av Crock-Poten och låt denna släppa ut allt tryck under knappt tio minuter. Alternativt kör en quick release. Använd verktyg, ångan är het!

Servera med ris och toppa med salladslöken.

(Teriyakisåsen kan ersättas med färdigköpt (3dl). Sautera då kött och gul lök, häll sedan över såsen och gå direkt till tryckkokningen.)

Gulaschsoppa – 6 personer
800 gr fransyska eller högrev
6 gula potatisar
1 gul paprika
1 röd paprika
2 gula lökar
4 stjälkar selleri
2 morötter
4 msk koncentrerad oxfond
2 msk (gärna rökt) paprikapulver
1 msk kummin (hela frön)
2 tomater
1 kruka persilja (finhackade stjälkar i grytan/bladen som garnering)
1/2 habanero
1,5 L vatten
(ev. crème fraiche till servering)

Gör så här:
Finhacka samtliga ingredienser utom bladen till persiljan. Spar dessa till garnering.

Kasta ned allt i botten av Crock-Poten. Kör sedan i manuellt läge, med högsta tryck och ångventilen stängd. Sätt timern på 30 minuter.

Stäng av och låt trycket långsamt försvinna under tio minuter. Servera med en klick crème fraiche och persiljeblad. (Ännu bättre är soppan dag två. Då tar jag bara fram grytan ur kylen och sätter ned den i huvudenheten och klickar på keep warm.)

Sticky honey garlic chicken – recept 4 personer
0,75 dl flytande honung
4 vitlöksklyftor (finhackade)
1 dl kinesisk soja
1 dl ketchup
1 tsk torkade franska örter
1 kruka koriander (finhackade stjälkar i grytan, blad till garnering)
2 tsk sesamolja
600-800 g kyckling (lårfiléer)
salt och peppar
sesamfrön att garnera med
salladslök (strimlad till garnering.
röd lök (finklyftad till garnering)

Gör så här:
Blanda vitlök, soja, ketchup, örter, koriander och sesamolja till en sås.

Sautera kycklingen i Crock-Poten tills den får lite yta. Häll över såsen och rör om.
Byt till läget Poultry, stäng ångventilen och ställ tiden till 20 minuter. När tiden gått ut, stäng av och låt trycket släppa långsamt under tio minuter.

Servera med ris, strimlad vårlök, rödlök och sesamfrön.
(För en ännu smakrikare kyckling så rekommenderar jag att röka såsen och kycklingen på 70°C grader i 1h innan tillagningen i Crock-Poten börjar.)

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Svenake skriver:

    Hej finns den att köpa nu?

    1. Thomas skriver:

      Hej! Ja, den ska finnas i butik nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.