Hemgjord Baileys – förmodligen den mest korkade goda fredagsdrinken någonsin

Idag gör jag egen Irish cream. Hemgjord Baileys om man så vill. Det känns som att det är dags för något sådant, hösten är här och kvar lär den bli. Det gör inte så mycket. Man kan laga mat och skaka drinkar i oktober också. Hösten har faktiskt sina fördelar. Luften, brasan, grytan och Baileys… Ja, man kan fortsätta. En sak jag tycker är kul, är att man nu kan variera de friska sommardrinkarna med något mer sött, runt och värmande. Av förklarliga skäl blir det fler ”efterrättsdrinkar” som Irish coffee, äggtoddy, Zacapa black eller Hot liquid pie när mörkret kommer.

Man kan diskutera huruvida det är vettigt att göra egen Irish cream när man kan köpa färdig. Särskilt galet blir det förstås när man dessutom använder det köpta originalet som smakreferens. Står man därtill bakom en bardisk och ska förbereda drinkar blir det ännu mer urbota tokdumt med hemgjord Baileys. Tänk att först behöva blanda ihop en chokladsås, som sedan ska kallna innan den blandas med andra ingredienser för att gå ihop till en färdig Irish cream. Därefter ska man ännu en gång blanda ut det färdiga med andra ingredienser som först senare, i sin färdiga form, blir till något annat färdigt. Ni hör ju själva. Nu uppfinner Karlstein hjulet igen. Kommer det verkligen bli rundare?

Hemgjord irish cream är en sådan kaka på kakalek att jag saknar både ord och argument för vad jag håller på med. Ju mer jag tänker på det, vill jag snarare uppmana till att inte göra Irish cream. -”Människoropen skalla, köpt Baileys åt alla. Är du ett pretto och en unik en? Gör egen!”

Lär av mitt misstag. Det här tar tid och blir dyrare med kortare hållbarhet. Logiken talar sitt tydliga språk. Något mer ologiskt än hemgjord Baileys existerar knappast.

Det är svårt att argumentera mot, men jag tycker ändå att det är kul. Jag tycker att det är värt det. Perfekt pyssel i höstmörkret är det i varje fall och man får känna sig duktig. Det är långt ifrån det dummaste jag gjort. Hemgjord irish cream blir riktigt gott, mindre plastigt och mer äkta. Föreställ er krämigheten, chokladinslagen, och ett hörn karamell på det. Den är godare än köpt, även om smak är subjektivt. Det som också är trevligare med hemgjord Baileys är att man kan smaksätta som man vill. En touch av muskotnöt eller rostad hasselnöt är gott i. Man kan även byta ut den irländska whiskeyn mot en len mörk rom eller varför inte cognac?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.