Såg framför mig en lite höstigare fredagsdrink idag. Jag hade tänkt tända brasa, sätta mig ned framför och mysa. Det kanske blir så, jag vet inte ännu. Just nu känns det högst osannolikt. Fru Sofia tog nämligen fredagskänslan med sig hem och är på ett strålande humör. Allt är som vanligt alltså. Efter bara 10 minuter hemma stod hon makead, redo i pumps och frågade efter fredagsdrinken. -”Lugna dig älskling, bubblet ligger fortfarande i frysen, men jag kan erbjuda ett glas rosé under tiden?”
Jag kastade till henne att glas rosé och förklarade att dagens fredagsdrink måste få ta sin lilla tid. Den är lite coolare än vanligt, ganska krånglig, men det gör ingenting för jag har köpt en ny leksak. En sifon. Jag tänkte sifonera hela kvällen faktiskt. Kanske under natten, förmodligen imorgon bitti. Tar bubblet slut, vilket inte är troligt kan jag ju nu alltid kolsyra lite rosé. Ni ser. Jag har redan hittat flera användningsområden. Sofia kan inte säga något. Rosa bubblor är alltid sexigare. Hon vet. Motargument saknas.
Kvällens fredagsdrink blir en Besos calientes – heta kyssar. Drinken är rombaserad, jag använder Zacapa. Vidare innehåller den några stänk färskpressad apelsin- och citronjuice, en kanel- och chilisockerlag, hallonpuré. Slutligen toppas den med Baileysskum.
Fredagen startar nu!
Besos calientes – recept 1 drink
6 cl Zacapa (mörk rom)
1 msk hallonpuré
1 msk apelsinjuice (färskpressad)
4 cl citronjuice (färskpressad)
1,5 cl kanel/chili sockerlag
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 stor kanelstång
1 röd chilifrukt med kärnorna kvar, skuren i skivor
1,5 dl Baileys
3,5 dl mjölk
1 3/4 gelatinblad
Börja med baileysskummet. Lägg gelatinbladen i vatten. Blanda mjölk och Baileys i en kastrull och hetta upp precis bara så att gelatinbladen smälter. Lite drygt 50 grader brukar räcka. Lägg ner de nu mjuka gelatinbladen och låt smälta. Rör om ordentligt, kör gärna igenom blandningen med en stavmixer. Häll ner i en sifon och låt sedan bli ordentligt kallt i kylen. (Jag kyler blandningen i isbad innan jag ställer in den i kylen).
Fortsätt med sockerlagen. Blanda strösockret med den grovt skivad röda chilifrukten i en kastrull. Kärnorna ska med. Tillsätt vattnet och kanelstången och koka upp. När sockret har lösts upp får det sjuda i någon minut ytterligare. Ta av och kyl.
När sockerlagen och Baileysskummet är kallt är det dags att blanda själva drinken. Häll ner rom, hallonpuré, citron- och apelsinjuice samt sockerlag i en shaker med is. Skaka om ordentligt. Sila ned i ett lite lägre glas och toppa sist med Baileysskummet.