Bilpannacotta – Ahlgrens bilar

Jag har fått order om att avancera med efterrätterna. Här kommer därför en barnslig, söt och väldigt rolig efterrätt. Den går garanterat hem hos barnen – Pannacotta på Ahlgrens bilar. Då pannacottan är relativt godisaktig och söt behövs det inga mängder. Toppa med en bil eller varför inte lite hackade salta jordnötter. Tro mig, det sistnämnda är en långsökt, men väldigt bra kombination.
Det här är gastronomi på hög nivå. Guide Michelin nästa.
Brum bruuummm! Ända in i munnen

Recept 4-6 personer
1 påse Ahlgrens bilar (160gr)
6 dl vispgrädde
1 gelatinblad
Grön och röd karamellfärg
Salta finhackade jordnötter

Dela gelatinbladet i 3 lika stora bitar. Lägg en tredjedel av bladet i kallt vatten.
Dela upp bilarna om á 24 stycken i tre högar. En vit, en grön och en rosa. Finhacka bilarna och håll självklart isär färgerna.
Blanda ut valfri färg av bilarna med 2 dl grädde, låt koka upp långsamt. Jag tycker det är snyggast med den vita i mitten. Sänk sedan värmen. Rör om tills bilarna lösts upp. Ta bort från värmen och tillsätt det blötlagda gelatinbladet. Lös upp. Häll sedan upp i lämpliga glas och ställ in i kylen. Jag förstärker den gröna och rosa färgen med grön och röd karamellfärg. Var försiktig, det räcker med endast några droppar.
Efter minst en timme, gärna lite längre, upprepas samma procedur med nästa färg. När tre lager byggts upp, låt stå minst två timmar i kyl. Toppa med jordnötter.

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ingemar skriver:

  Hej! Min son älskar Ahlgrens bilar, måste bara prova detta. Men menar du att det är 24 bilar i varje hög, eller tre högar om vardera åtta bilar?
  Tack för en trevlig blogg med en trevlig ton och frestande recept.
  Med vänliga hälsningar, Ingemar

  1. Thomas skriver:

   Kul att du gillar min blogg. Jag menar 3 högar á 24 st. i varje hög. Jag är ju egentligen lite rädd för alltför söta efterrätter, men den här var verkligen värd sin tid. Glöm inte jordnötterna!

 2. Ingemar skriver:

  Hej!
  Lagade detta i helgen som var, blev mycket uppskattat. Dock väldigt tidsödande att få till. Men som sagt, värt att vänta på!

  1. Thomas skriver:

   Man kan säkert pressa tiderna mellan de olika lagren något, men det känns så dumt att riskera hela grejen när man ändå anstränger sig. Vad tyckte sonen? Min son har lite problem med pannacotta, jag misstänker att det har med konsistensen att göra. Kul att du provade!

   1. Ingemar skriver:

    Sonen (och andra också) gillade verkligen Pannacottan. Sonen är egentligen ”ung vuxen” och hade inget problem med konsistensen.
    Glömde skriva förra gången, jordnötterna sitter verkligen perfekt!

    1. Thomas skriver:

     Jordnötterna gör efterrätten lite mer vuxen. Som jag berättar i inlägget (tror jag), min svärmor har alltid blandat bilar med salta jordnötter. Oavsett, att det är gott, det tar alltid emot lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.