Blow job – fredagsdrinken

-”Du skulle bli förvånad över hur många som vill hänga en elektrisk stol på vardagsrumsväggen, särskilt om bakgrundsfärgen matchar gardinerna”.
– Andy Warhol

Kanske är det så med stora konstnärer. De går inte helt att förstå. Citatet ovan säger dock något som jag förstått. Folk är inte riktigt friska. Jag minns själv att jag en gång hade en långt gången plan på att dekorera hörnet mellan vägg och tak i vardagsrummet med slingrande belyst taggtråd instängd i någon vinklad slags plexiglaslåda. Snyggt? Knappast. Friskt? Inte alls.

En sak som jag tyvärr är duktig på att vifta bort är sådant som jag inte förstår eller vill förstå. Ta Andy Warhol’s schablonporträtt med tertiära färger som närmast kan liknas vid färgglada negativ. Uttrycken var sådana att jag inte ville förstå, de inte var tillräckligt svåra. Det var inte konst. Var fanns penseldragen i en Monet, var fanns detaljerna i Pietà? Poptryck kan man väl göra själv, bara man tar tag i det?

Idag tänker jag annorlunda. Jag gillar igenkänningsfaktorn. Avsändaren går inte att ta miste på. Jag beundrar det ikoniska, hur föremålen för porträtten definierade och fortfarande så starkt representerar sin samtid. Warhole’s konst kan ses som en kort historielektion. Oavsett om det handlade om en avbildad diktator, filmstjärna eller bara en målning av en burk soppa att förvara i kalla krigets atombunker.

Med falska trälådor i omlopp och med dagens möjligheter att replikera eller att göra sin egen Warhol så skapar vi vår egen konst. Precis så som jag menade var möjligt. Även vår konst är på sätt och vis en historielektion. En lektion i sommarens dekandens och skratt. De tertiära färgerna finns där, några må tvivla på avsändaren, men känner i vart fall igen bildspråket. Troligtvis kommer den aldrig att bli lika tidlös som sina förlagor, men den gör sig fint på väggen och är bra mycket trevligare att vila ögonen på än en Brillobox.

Men varför Blow job? Referensen finns såklart där och ställer frågan om vad som är konst på sin spets? Dessutom lät Andy cocktail så himla tråkigt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.