Bohemian cocktail – fredagsdrinken

Jag har betat av lite på att-göra-listan idag. Inom kort kommer ett pizzainlägg med massa knep om hur du lyckas bra hemma. Egentligen skulle jag ha rökt sill till böckling idag, men sillen uteblev. Den måste ha gått upp i rök som någon uttryckte det. Det är surt när ens leverantör hör av sig en timme innan upphämtning och meddelar att någon sill ej kommit med. Det är förståeligt ändå på något vis. Det är ju trots allt bara en vecka sedan jag beställde och sill är ju en ganska ovanlig firre. Nåja, inlägget ligger redo så fort sillstryparen kommer till skott. Lyckligtvis kan jag trösta mig med en riktigt trevlig cocktail istället.

Bohemian är en riktig drinkklassiker som särskilt tillfredsställer oss med försmak för fläder. I sitt originalutförande är drinken bara slät, men jag toppar den med ett skum och några droppar hemgjord bitter för extra verkshöjd. Till skummet behöver man bara en sifon och en extra ingrediens. Easy whip heter den. Stäng ned jobbdatorn. Spring och köp!

En Bohemian cocktail består i sitt originalutförande av gin, fläderlikör och grapejuice. Här får jag anledning att använda min absoluta favoritlikör – St-Germain. Ni hör ju, vad kan gå fel? Skummet består av några droppar koncentrerad fläderssaft som jag blandar ut i en neutral redan färdig sockerlag. Den smaksatta sockerlagen körs sedan ihop med en liten mängd Easy whip med hjälp av en stavmixer. Ned med sockerlagen i sifonen, tryck i två patroner och låt svalna i kylen. Ut efter någon timme kommer ett skönt skum som behagligt flyter ut som en ”float” över drinken. Toppa med några droppar bitter. Jag använder en apelsinbitter som jag gjorde tidigare i våras. Hur man gör egna bitters tänkte jag berätta om några veckor…

Ett sockerlagsskum är ett enkelt sätt att imponera i hemmabaren. Det kan ge det där lilla extra till en annars bara trött cocktail. Skummet förbereds enkelt och har lång hållbarhet om det får vara kvar i sifonen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.