Bookmaker´s toast – gentrifierad street food

Någon blev häromdagen tipsad om att gå in här på bloggen för att se en beskrivning om hur man konstruerar en kompetent Bookmaker´s toast. Till dennes besvikelse fanns här ingen att få…

sjung vackert om kurrande magar, sjung vackert om Bookmaker´s toast ändå. Den Bookmaker, som aldrig besannats, som dröm var den vacker att få, för den som med mage förbannats, är Bookmakern en Bookmaker ändå.

Förlåt, jag var bara tvungen. Nu fortsätter vi. Skärpning tänkte jag, så kan vi inte ha det. En matblogg utan en Bookmaker´s toast är ingen riktig matblogg.
En Bookmaker´s toast handlar egentligen bara om att inte spara på råvarorna. En bookmaker ska vara kaxig, överdådig, smaskig och störst, men ändå kännas skapad lite i förbifarten. Tänk er en hel drös med superlativ, med några få inslag av feng shui. En Bookmaker´s toast ska vara opretentiös, som gentrifierad street food, eller som en socialt statussänkt och filtrerad lyxmåltid. Ansträngningen bakom får inte synas, varför det är den givna maten för grabbkvällen. Den väl kylda ölen får ackompanjera och är för dagen upphälld i isade glas som skapar ringar på bordet. Det blir lite slabbigt, men ingen bryr sig. Servetter saknas. Alla har fullt upp med sin bookmaker.
Oxfilén och brödet ska stekas i samma panna som baconet innan. Baconet har självklart stekts i smör. Det har jag lärt mig av Lars-Johan. Det var Lasse som introducerade bookmakern för mig. Den har liksom lite av hans signatur över sig. Det är rejält, manligt, okomplicerat, kapabelt och utan krusiduller.
Ikväll tar jag en extra öl och tänker på dig. Något jag ofta gör när jag står där i köket. Tänker på dig.
Nu. Dags att sluta, innan detta inlägg förvandlas och helt plötsligt blir väldigt omanligt.
Trevlig helg.

Bookmaker´s toast – recept 4 personer
800 g oxfilé (4 bitar)
280 g bacon (2 pkt)
2 vitlöksklyftor (finhackade)
4 tjocka skivor levainbröd
3/4 huvud bladsallad
1 rödlök (skivad)
2 tomater (skivade)
2-3 dl béarnaise
4 msk riven färsk pepparrot
4 msk dijonsenap
4 äggulor
smör att steka i

Dela baconet en gång på mitten. Så att man får lite kortare skivor. Stek sedan all bacon i smör. Den ska bli lite knaprig. Lägg över baconet på ett hushållspapper. Dra av pannan från värmen.
Finhacka vitlöken.
Värm upp pannan till stektemperatur igen. Vänd skivorna i baconfettet och stek sedan tills vacker färg uppstår på båda sidor. Mot slutet tillsätts den hackade vitlöken. Vitlöken får inte blir för bränd, men ska ge lite smak. Ta upp brödskivorna och lägg upp på 4 tallrikar.
Stek sedan köttet. Det ska helst bli rödrosa, med en innertemperatur av ca 55-57 grader.
Under tiden oxfilén steker, hacka och skiva samtliga grönsaker. Riv pepparroten och separera äggen.
När köttet stekts färdigt ska det vila en stund på en kall tallrik. Täck med folie. Skär sedan upp oxfilén i mindre bitar av valfri storlek.
Bygg sedan din Bookmaker. Börja med att bred dijonsenap på brödet, lägg sedan på salladen. Fortsätt sedan vidare med bacon, oxfilé, tomat och rödlök, samt salt och grovmalen svart peppar.
Avsluta med béarnaise, den rivna pepparroten och äggulan.
Använd bara den mängd av ingredienserna att det fortfarande ser aptitligt ut. Måttsättningen är mer sttat för att ingen ska stå utan. Det är bättre att gästerna får fylla på vartefter.
Äggulan smälter ihop med köttet och lägger sig som en underbar hinna i gommen. Pepparroten fångar upp och kompenserar mot de fetare ingredienserna. Det är toppen med pepparrot på toppen. Béarnaisen bara är.

Bookmaker´s toast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.