Sallad Nicoise – klassisk sallad

För kallruggigt att grilla, för vårigt för gryta eller stek, men ändå dags att handla? Lösningen är en matigare sallad – Salade Nicoise.  Salladen med ursprung i Provence och Nice, varav namnet. I ärlighetens namn har jag aldrig bemödat mig att ta reda på vad en sallad Nicoise egentligen är eller innehåller. Jag har vetat om att den kommer i många varianter och efter att ha läst på lite ytterligare får jag det bekräftat. Det är närmast omöjligt att hitta ett recept att kalla det rätta. Äkta och och riktigt däremot. För kanske är det så, att sallad Nicoise är just ett litet ihopplock av vad som är bra för tillfället. Det finns inget rätt och fel. Åtminstone är det den förklaringen jag nöjer mig med. Använd det som säsongen erbjuder. Ett uttjatat, men bekvämt och bra sätt att variera sin mat och kost över året. Jo, förresten. Ett fel kan man göra. En svensk kock med den ädlaste av stjärnor på sin krage lagade sallad Nicoise i TV nyligen. Med tonfisk. Tonfisk på burk. Det är fel. Så fel. Det ska vara sardeller. Eller tonfisk. Färsk tonfisk. Riktig tonfisk.
I en artikel skriven av en matkrönikör och journalist som jag respekterar, träffar denne en äldre dam från Provence. Hon har en bestämd uppfattning om hur denna Salade Nicoise ska tillredas. Jag fastnar för historien och tänker därför laga min sallad Nicoise efter hennes idé och med hänsyn till säsong.
Sallad överlag har alltid funnits lite i min periferi, sällan hamnat på bordet. I och med att den idag faktiskt står där, ger den er en inblick i hur bra och smart den är. Ska en sallad ha en chans att hamna som ensam huvudrätt på mitt bord, krävs lite mer hjärta, uppfinningsrikedom och spänning. Ett glas rosé.
Ett läckert franskt namn – Salade Niçoise – vars uttal man på skojfranska kan leka dialektalt med, gör inte saken sämre.

Sallad Nicoise – recept 2 personer
4 ägg (mellankokta)
1 (litet) huvud färsk bladsallad
2 nävar ruccola
20 st sugarsnaps
10 st rädisor (tunna skivor)
8 cm stjälkselleri (finhackad)
2 salladslökar (skivade)
2 tomater (i klyftor, utan öga)
10 sardellfiléer i olja (delade på längden)
1 glasburk Kronärtskocka marinerad i olja (ZETA)
12 urkärnade kalamataoliver
olivolja
flingsalt

Koka äggen och kyl dessa så att gulan inte riktigt stelnar helt. Skölj och skär sedan bladsalladen. Lägg ner i en bunke. Ha i ruccolan hel.  Koka upp vatten. Släng ner samtliga sugarsnaps och låt ligga i en minut. Dra av från plattan och ta upp samtliga sugarsnaps ur vattnet. Lägg åt sidan. Skiva rädisorna och hacka sellerin. Sellerin kan gå ner i bunken med sallad. Skvätt i bunken ner lite olivolja och blanda runt. Låt stå. Klyfta tomaterna och dela sardellerna på längden. Skala och dela äggen. Dags att bygga tavlan. Lägg upp innehållet i salladsbunken på botten av två tallrikar. Placera ut äggen, rädisorna, sugarsnaps och bitar av kronärtskocka. Avsluta med sardeller och oliver. Skvätt sist olivolja över hela tallriken och toppa med lite flingsalt. Förhoppningsvis har det nu blivit grillväder. Det gör inget. Sallad Nicoise väger upp. sallad nicoise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.