Caipirinha – fredagsdrinken

”All work and all play”. Jag har nyss skakat av mig skaparglädjen sedan jag kapslade in olivolja på förmiddagen. Nu är hela familjen hemma. Det som brukar vara den tråkigare delen av veckan är avbockad och det är dags för fredagsdrink. Drinken är ofta huvudnumret på fredagen, men idag är jag så nöjd med det som skett innan att jag tänkte dra ett säkert kort ur bakfickan.
Caipirinha förknippas med solbränna, dans, fest, luau och en sol som får havet att koka när den varmröd går ner i havet. Det där har jag missat totalt. Istället förknippar jag Cachaça eller Caipirinha med förmiddagen efter en riktigt rolig kväll. En av de bästa. Vi kom på återbesök och den Capirinha jag kom ihåg att jag inte druckit var ändå borta. Bara glaset stod kvar där jag trött lämnade det innan jag iklädd endast badrock i en snöstorm begav mig av  i riktning hemåt. Trötta nattgäster satt nyvakna och skyldiga i soffan när vi sågs åter.
Caipirinha blandas på brasiliansk Cachaça. Det finns ingen annan. Cachaça kan liknas vid en ljus rom, men är egentligen resultatet av destillerad fermenterad sockerrörsjuice. Under tidigt 1900-tal användes Caipirinha till att bota spanska sjukan. Då även med vitlök och honung. Om det fungerade tvivlar jag på, men jag kan tänka mig att tro på den starkt. Om inte annat, så i förebyggande syfte.
Caipirinha på brasilianskt vis görs helt utan mynta. Limen med skal ska muddlas ordentligt med sockret. Jag tillsätter gärna lite mynta i min Caipirinha, men gå på originalet först och lek vidare sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.