Carpaccio – oxfilé med ruccola och pinjenötter

Carpaccio på oxfile – är en läcker förrätt, eller varmrätt beroende på hur mycket man vill sätta i sig. Jag har aldrig tackat nej till en Carpaccio, vare sig om den är gjord på älg, nöt, eller fisk. För min fru däremot tog det längre tid. Jag kommer aldrig att glömma när det släppte för henne. Där – en gång för snart tio år sedan. Det var på en strandpromenad i Playa del Inglés – Gran Canaria. Plötsligt kunde Sofia bryta sig genom det mentala hindret, släppa tanken på att äta rått kött och smaka. Ta smakerna för var de är och bara njuta. Utan eftertanke. Jag minns att det var sista kvällen på vår tredje Canarieresa. Jag minns att vi brände det sista av reskassan denna kväll och att den Moët vi tog in på bordet smakade gudomligt. Vi var solbrända, smala. Sofia ung och jag yngre.
Champagne är en bra måltidsdryck till just Carpaccio, en kall lager också. Ett rött vin får det bli ikväll. Det är ju trots allt ”fredag” i morgon – således ”torsdagsvin” ikväll. Som jag påpekat tidigare är jag inte en person som hoppar över en måltid eller en bra tradition bara för att tid och rum säger att jag borde.

Carpaccio på oxfilé – recept 4-8 personer (förrätt)
300 gr oxfilé av bra kvalitét, putsad, avtorkad och luftad.
ruccolasallad
1 näve pinjenötter
flingsalt
stänk av olivolja – gärna en nötig, gräsdoftande gjord på Kalamataoliver
något drag med svartpepparkvarnen
grovt hyvlad parmesan

Skär oxfilén i tunna skivor. Somliga fryser den lätt i någon halvtimme innan så att den blir enklare att skiva tunt. Har du bra knivar hemma är detta inte nödvändigt, men det underlättar betydligt och skivorna blir snyggare.
Lägg prydligt upp på ett rent fat och då menar jag inte bara osmutsigt, utan fritt från detaljer. Låt maten komma fram. Det är nog bara ett fat med Pata negra som utseendemässigt kan mäta sig med ett carpacciofat? Lägg de tunna skivorna i en ring. Börja utifrån och gå inåt. De blir vackrare så. Strö över flingsalt och olivolja. Ta några drag med pepparkvarnen. Låt sedan vila i kylen trettio minuter om tid finns. Då kan man ju till och med kalla köttet gravat om någon skulle vara tveksam. Ta fram carpaccion fem till tio minuter innan servering. Toppa med ruccola och strö åter på lite olivolja. Strö över pinjenötterna och hyvla parmesanen.
Prego – Carpaccio på oxfilé med ruccola och pinjenötter!
Carpaccio

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.