Ceviche – en sydamerikansk utflykt

Idag var jag i Sydamerika. Peru närmare bestämt. Vi vet ju alla att Ceviche först uppfanns i Peru. Somliga menar att Ceviche har sitt ursprung i Chile, men enligt mina källor har de fel. Ceviche, pinfärsk vitfisk som marinerats i limejuice, chili, vitlök med mera är en riktigt frisk rätt. En kallsup. En underbar sådan. Med ett passande vitt vin till behöver det inte endast vara en förrätt, i olika variationer kan den bära upp en hel middag. Glöm inte sötpotatisen till, den vilar smaklökarna mellan det surare och är helt enkelt ett genialiskt komplement, en oas. Det är ju så den serveras. Cevichen. I Peru, alltså.
För några veckor sedan lyckades jag av en slump springa på en bedårande peruansk dam. Med mat i sinnet var jag ju bara tvungen att förhöra henne om hemligheterna bakom denna sydamerikanska rätt. Vad jag trodde skulle bli en snabb konversation övergick snart i en rejäl uppläxning. Vi pratade om Cevichens historia och uppkomst, men framför allt tillredning. Framförallt var hon noga med att påpeka dess ursprung – Peru. Det hela är lite lustigt, för första gången jag blev bjuden på ceviche, en underbar sådan för övrigt, fick jag höra historier om ett helt annat ursprung – Chile?! Dessutom blev jag samtidigt varnad för att träffa på ”fula fiskar” som minsann skulle komma och fara med osanningar och utsagor som skulle kunna handla om att denna rätt (felaktigt) skulle härstamma från Peru. Fräckt – den kommer ju minsann från Chile. Juh!
Nåväl, i dag testade jag i varje fall den peruanska varianten. Jag gjorde två varianter. Den ena baserades på helgeflundra den andra på räkor. Det blev otroligt fräscht, men ärligt talat var den ”peruanska varianten” ganska mycket för sur. Vinet var gott dock och från Argentina som för övrigt också har gjort anspråk på cevichen! Har jag hört. Kanske gjorde jag fel, ingen aning. Men med 22 stycken limefrukter på 800 gram fisk kändes det faktiskt lite surt redan innan jag börjat. Jag hade dock bestämt mig för att följa det recept jag fått, vem är jag att döma? Inte behövs det fler!
Det kändes lite surt att det inte riktigt blev som jag tänkt mig. Jag kommer tillbaka. Nästa gång tänkte jag testa den chilenska cevichen, jag har hört att den ska vara lite mindre sur. Nedan finner ni dock receptet på räkcevichen. Den blev faktiskt riktigt lyckad.
Bra tips om ceviche finner ni här.

Ceviche på räkor – Recept
400 gr färska räkor
3 pressade limefrukter
2  rivna vitlöksklyftor
1/2 chili utan kärnor, finhackad
någon tumnagel riven ingefära
2 msk hackad koriander
1/2 urkärnad gurka
1 st advokado hackad
salt efter smak

Blanda marinaden, lägg ner räkorna och låt vila i kylskåp i ungefär 1h.
Slå av marinaden blanda med gurka och advokado. Lägg upp lite snyggt med lite hackad rödlök på toppen. Lite rostad sötpotatis till blir helt rätt. Strunta inte i den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.