Ceviche på pilgrimsmussla

den

I slutskedet av långledigheten var vi bortbjudna på middag. Tyvärr blev det inställt i sista sekund och drivet att tänka om och laga mastodontmiddag ville aldrig infinna sig. Inte ska man deppa ihop för det. Min familj är inte svårbjuden. Så där i sista stund accepterar de även den enklare av rätter. Ingen ansträngning här inte.
I matbutiken hade de fortfarande, så här efter nyår bra pris på färsk hummer. Den amerikanska löjrommen kastades efter en. För att ändå kunna säga att jag hade lagat mat och för att ens med en överdriven skopa ironi ha rätten att kalla sig själv för ”matblogg superstar” måste jag ju prestera lite mer än så. Verkshöjden på några färdigkokta kalla humrar  är ju inte direkt svindlande, inte ens efter att de ligger uppslängda på porslinsfat. Jag fnulade därför ihop en liten ceviche på pilgrimsmusslor. Jag må vara lite av en nybörjare på ceviche, men om jag får säga det själv så gick det himla smidigt. Det blev riktigt fräscht och väldigt gott.  Vackert faktiskt. Säga det själv får jag ju. Min sida. Just det.

Ceviche på pilgrimsmusslor – recept 2-4 personer
2 pkt (frysta) pilgrimsmusslor (ca 15-20 st. )
2-3 limefrukter (juicen)
0,5-1 habanerofrukt (finhackad)
1 dl fiskbuljong (gärna av koncentrerad fond, ganska salt)
1/2 liten rödlök (finhackad)
3 msk olivolja
1/2 kruka färsk koriander (fint skuren)

Koka upp fiskbuljongen och låt svalna av. Hacka habanero och rödlök fint. Skär koriandern fint.
Finhacka två av pilgrimsmusslorna extremt fint. De ska egentligen bara bli som en kräm. Blanda ut musselhacket i den väl avkylda buljongen till en simmig röra.
Lägg resten av pilgrimsmusslorna på sidan och skiva tunt. Blanda sedan pilgrimsmusslorna med juicen från limen, den hackade habaneron, buljongröran, koriandern och lite olivolja. Pressa inte i all lime på en gång. Smaka av emellan. Det får inte bli för surt. Man vill fortfarande känna smaken från musslorna. Tillsätt koriandern. Låt stå i ca 3-5 minuter, rör om emellanåt. Salta och peppra efter smak. Servera med lite av den hackade rödlöken på toppen.

Om man vill kan man även ha i små bitar av röd paprika och urkärnad gurka. Gurkan är trevlig för tuggmotståndet, men jag tycker att cevichen då lätt får mer av en salladskänsla över sig, varför jag gärna hoppar över det. Smaklig måltid. Servera med en flaska cava eller kanske en kyld Simonsig.
löjrom

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.