Det är med blandade känslor man sitter här den sista semesterdagen. Jag gillar inte när saker tar slut, men jag är ganska duktig på att börja på ny kula också. Om det är en instinkt eller inövat vet jag inte?
På sätt och vis är hösten en av de roligare matlagningsperioderna på året. Naturen är nyskördad och på borden står vackert röda kräftor dränkta i krondill. Intill finns kantarellpajer och om bara någon månad är man plötsligt sugen på gryta igen.
För mig är det som att sommaren tar slut när semestern gör det. Så behöver det ju inte vara, men det är en tanke som lätt kommer över mig om jag inte stretar emot. Underbart är oftast kort.
Förra året den här tiden var vi otroligt bra på att förlänga sommaren och hade många roliga saker planerade i stort sett hela hösten. När jag tänker efter känns det som att förra sommaren, mycket på grund av allt roligt, varade en bra bit in i september. Jag ska behålla den tanken och försöka klämma in roliga saker att se fram emot även i år. Vi har redan sett till att fixa en riktig hållkäftenmathelg i Göteborg. Vi har inbokade besök på ToSo, en favoritkrog, men även på en stjärnkrog som jag aldrig besökt.
En anledning till att det inte känns lika jobbigt att semestern är över, är att jag från den första september går ned på deltid och helt slutar arbeta på fredagar. Jag tänker inte ligga på sofflocket. Tvärtom. Jag har bara ”tagit mig” mer tid för att skriva om mat. Sista året har jag känt att jag inte har hunnit med att ägna mig åt skrivandet i den utsträckning som jag velat. Som jag tidigare nämnt har jag flera uppdrag som snart drar igång. Det ska bli kul och spännande att för första gången få avsätta tid åt något som bara är för min egen skull. Den känslan är helt ok.
Mitt under årets semester gjorde vi ett kort stopp hemma. Planerna var att vi äntligen skulle gå på Långbro Värdshus och äta middag men en vän. Ett besök vi talat om i flera år. Då krogens sommarmeny inte föll oss i smaken blev vi istället hemma, men det gjorde ingenting. Det blev god dryck, bubblor i flera av dess former, sköna pratstunder och matlagning från eftermiddag till tidig morgon. Precis som jag vill ha det. En trevlig upplevelse var den ”suröl” – Caractère Rouge från Rodenbach som Anders köat för vid ett specialsläpp någon vecka tidigare. Jag skrev till honom och tipsade om släppet mest på skämt, jag tyckte att han borde fixa en sådan till oss. Han gjorde det. Caractère Rouge är ett annorlunda, men underbart prisat öl med toner av körsbär, smörkola och äpplen. Synd bara att jag själv är så dålig på att stå i kö. Det blir nog knepigt att få tag i en flaska även nästa gång.
Maten vi gjorde blev en sydafrikansk kycklinggryta. En Chicken chow. Vi både lagade och åt ute kring stekhällen, min absoluta favoritplats i hela trädgården. Det roliga med Chicken chow är att den serveras på ett annorlunda sätt, i brödbåtar. Enligt Anders, som kom med idén, bjöd seden att man åt allt med händerna utan att kladda och gärna i kostym. Jag som inte är överförtjust i kostym kände att utmaningen utan, skulle bli för lätt och plockade istället fram bestick. Det blev en minnesvärd semesterdag med nya matreferenser. Jag kommer helt klart att göra Chicken chow igen!
Chicken chow – sydafrikansk kycklinggryta i bröd
Ingredienser
Chicken chow
- 800-1000 g lårfilé av kyckling
- 300 g shitakesvamp
- 3 normalstora gula lökar
- 2-3 msk röd currypasta (beroende på styrka)
- 2 röda chili (finhackade)
- 2 vitlöksklyftor (finhackade)
- 1-2 limefrukter (juicen)
- 3 burkar kokosmjölk (av fetare slag)
- 1-2 msk vetemjöl (att toppreda av med)
- hackad persilja (att toppa med)
- grovt hackade cashewnötter (att toppa med)
- 2 limpor grekiskt lantbröd
- romansallad
- basmatiris (följ receptet på paketet, men tillsätt 4 msk smör)
- smör och olja att steka i.
Sallad på rädisor och apelsin
- 1 knippe rädisor
- 1-2 apelsiner
- 1/2 msk socker
- 1 citron (saften)
- 1/3 dl vatten
Gör så här
Chicken chow
- Skär kycklingen i ganska matiga bitar. Gör likadant med den gula löken. Finhacka vitlök och chili.
- Stek sedan kycklingen med drygt hälften av currypastan. Den ska få yta, men behöver inte bli helt genomstekt. Lägg åt sidan.
- Stek svampen så den blir lite krispig i kanten i smör och lägg åt sidan.
- Skär bort ändarna på båda limporna bröd. Skär sedan två st. ca 10 cm höga skivor från var ända av bröden. Mittbiten av bröden blir över och kan användas till annat. På så sätt blir "brödbåtarna" lite konformade. Gröp sedan ur bröden, men spar ca 2-3 centimeter med bröd i botten. Ställ in i ugn i 225 grader i ca 5 minuter. Gräddningen gör att bröden blir lite mer hållbara. Ställ åt sidan.
- Stek därefter på lök, vitlök och chili i lite olja och återstoden av currypastan. Löken ska inte få så mycket färg utan mest mjukna. Ha i lite mer olja om det går för torrt.
- Vänd ner kycklingen och svampen i löken och tillsätt kokosmjölken. Låt sjuda upp. Tillsätt saften från en limefrukt och låt sjuda vidare i ca 10 minuter. Red eventuellt av med lite vetemjöl och låt sjuda i ytterligare några minuter. Smaka slutligen av med mer limejuice, svartpeppar och salt.
- Placera "brödbåtarna" på en bädd av ris och några blad romansallad. Stjälp upp er chicken chow i "brödbåtarna" och toppa med cashewnötter och persilja. Servera omedelbart med en sallad på rädisor och filéad apelsin.
Sallad på rädisor och apelsin
- Skiva rädisorna tunt eller i klyftor, filéa apelsinerna så att klyftornas väggar tas bort och bara fruktmembranen finns kvar.
- Blanda ihop citronsaft, socker och vatten. Smaka av. Marinaden ska bara smaka milt och lite sötsyrligt. Slå marinaden över rädisor och apelsin. Servera snart.