Chokladmousse – ett mjölkfritt gästspel

Jag tänkte avrunda den här senaste efterättssejouren med ett gästspel. För några veckor sedan ställdes jag inför en inte helt enkel uppgift. Vi skulle ha en mjölkproteinsallergiker över på middag. Ingen grädde, inget smör. Varför inte bara sluta att äta. Rakt av. Lämnad åt mitt öde kände jag mig blottad, naken och inslängd i en kall cell. -”Dö kockj-vel. Dö!” Likgiltig och tom kände jag att fasaden jag byggt upp under så lång tid skulle rämna. Varmrätten var inga problem. Jag bjöd på klassisk spaghetti bolognese. Efterrätten kändes som en större utmaning och jag fick ta in hjälp i köket. Jag vet inte hur det kom sig, men fru Karlstein antog sig villigt utmaningen. Efterrätten var inte längre mitt ansvar.
Med en förkärlek till choklad lyckades Sofia förverkliga en riktigt bra chokladmousse. Ja, jag vet. Jag är förvånad själv. Det inhandlades ersättningsvaror jag aldrig hört talas om och det fanns inte en innehållsdeklaration på köksbänken som det inte stod ”fritt från…” på. Med inställningen att ”more is more” var detta en uppgift jag aldrig hade rott iland. Bra jobbat!

Mjölk- och sockerfri chokladmousse – Recept 6 portioner
3 dl havregrädde (vispbar)
150 g  mörk choklad 70% (mjölkfri)
1/3 mjuklagt gelatinblad
3 tsk espresso
1-2 msk cognac
frysta hallon
citronmeliss

Vispa den kylskåpskalla havregrädden med elvisp. Havregrädden kräver lite mer kärlek än vanlig grädde för att tjocka på sig. Ge inte upp.
Smält chokladen i vattenbad. Lägg ner gelatinbladet och lös upp. Slå  över chokladen i skålen med grädden. Rör runt. Blanda cognac med espresso och tillsätt till chokladmoussen. Rör försiktigt, men ändå så att det blandas väl. Lägg upp i cocktailglas och låt chokladmoussen sätta sig i kylen, bäst blir den om den får stå i några timmar. Toppa med några frysta hallon, en vaniljstång och blad av citronmeliss innan servering.

chokladmousse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.