För några veckor sedan var vi bjudna på en peruansk restaurang på söder – Tumi. Ölsugen som få och min vana trogen beställde jag en väntöl innan maten. Det skulle jag inte ha gjort. Varför tog jag inte bara istället en Pisco sour. Denna underbara drink med syra, sötma, bitterhet och kropp. Pisco sour ursprungligen från Peru. Eller Chile? Ingen vet. Peru vet. Chile vet. Olika svar. Det verkar vara lite som med cevichen. Vem var först, vem gör den bäst, vilken är snyggast, vem är mest indian? Underhållande för en utomstående.
Nästa gång, i sällskap med våra peruanska och chilenska vänner, måste jag kasta in en brandfackla och ta upp det här. -”Hur är det med Pisco egentligen, varifrån kom den där cevichen?” Bara för att jag kan. He he.
Hörde förresten att FN-domstolen nyligen dömt i Perus favör gällande en gammal tvist om vem som ska ha rätt att fiska var. Peru får härmed rätt till en del av det som innan betraktats som Chiles fiskevatten. Nu kan de alltså göra ännu mer ceviche och tvista lite till. Tillbakakakan är i luften.
Ikväll gör jag en chilensk Pisco sour, är jag inte helt nöjd blir det en peruansk i morgon. Vi får se. Bara jag vet.
Trevlig helg.
Pisco sour – peruansk variant – recept 1 cocktail
(ett stänk Angostura eller annan bitter på toppen)
6 cl Pisco
2,5 cl limejuice
2 cl sockerlag
1/4 äggvita
Pisco sour – chilensk variant – recept 2-3 personer
1/4 äggvita
2 cl sockerlag
2,5 cl limejuice
6 cl Pisco
(ett stänk Angostura eller annan bitter på toppen)
Gör en sockerlag. Till 2 dl vatten använder jag drygt 1 dl strösocker. Det är inte så noga och genom att inte ha en högre sockerhalt slipper man koka upp och kyla av lagen. Ibland har man bråttom. Vispa ordentligt.
Blanda samtliga ingredienser (utom Angosturan) i en shaker med krossad is. Skaka tills armarna trillar av. Sila ner i glas. Skvätt lite Angostura på toppen. Bestäm dig sedan för om drinken för dagen ska anses som chilensk eller peruansk.