Cosmopolitan bubbles – fredagsdrinken

Jag gillar Cosmopolitan. Säger du tjejdrink? Kom igen nu, hem och knäpp en långburk vetja. Slår vad om att du kallar vin för saft också? Öldrickare och antivinkampanjare får säga vad de vill. Ja, jag kollade även på någon säsong av Sex and the City. Med en TV-apparat i första lägenheten, vad hade man för val? TV:n, en sådan där i mörkbrun träimitation som behövde värmas upp i en kvart, för att sedan startas upp med en rejäl jäkla dagsedel mot överstycket.

-”Älskling, värmer du upp TV:n? Jag tänkte se en grej som börjar klockan åtta!”

Ville man inte kolla på TV kunde valet en vardagskväll falla på att knäppa på datorskärmen. Tänk att få se (och höra) när 56kbps-modemet tankade ner musik från Napster. Tjohoo! Fram med popcornen. Tvättmaskins-TV för vuxna. Nä, man hade nog inte så mycket val. Sex and the City följt av Silikon med Gry Forsell. Med lite tur kunde man i sena Silikon få tips om det senaste syndiga på Golden Rose. Så såg TV-utbudet ut, åtminstone om man tröttnat på statliga Sverkers locklyft och pysmerande:

-”Ska det vara på det här viset? Är det här vad man kan förvänta sig?”

Kanske var det en samhällstjänst som gjordes, men jag blir trött bara av att tänka på det. Känslan av att ständigt behöva utbildas istället för att underhållas. Dessutom var det väldigt dåligt med drinktips från Sverker. I den amerikanska såpan kom man åtminstone i kontakt med då exotiska drinkar som Cosmopolitan. Denna USA:s svar på vargtass. Inte undra på att Sex and the City ändå kändes överkomligt. Nedsjunkna, där i den ärvda 70-talssoffan med det vinröda slappa överdraget vi inhandlat på postorder. Sex and the City måste varit en flykt. En tröttsam sådan, men ändå.

Cosmopolitan är en skön drink, men visst är den slapp. Utstrålning som en kommunalpolitiker, pålitlig men beige. Lite som Sverker. Överblommad och platt. Cosmopolitan behöver ryckas upp. Idag provar jag därför att lägga en skumtopp på. Jag vet inte hur särskilt mycket det gör för smaken, men skummet är himla härligt i munnen och ser bra ut på bild. Det gillar vi. Dags att prova nya skummaskinen…

Cosmopolitan bubbles – fredagsdrinken

10 minuter

3 minuter

Total tid: 13 minuter

Kategori: Cocktails

international

1

Cosmopolitan bubbles - fredagsdrinken

Ingredienser

 • 4 cl vodka (gärna citronvodka)
 • 1,5 cl Cointreau (alt. Triple sec)
 • 1,5 cl limejuice (färskpressad)
 • 3 cl tranbärsjuice
  Skummet
 • 380 g tranbärsjuice
 • 1,5 g lecitin
 • 1 g Xanthan gum

Gör så här

 • Börja med skummet.
 • Mät upp skumingredienserna. Bland ihop allt med en stavmixer i en rund bunke som mäter ca 12-14 cm i botten. Har man ingen skummaskin går det nästan lika bra att arbeta upp skum med stavmixern. Det kräver bara lite övande och mer tid. Arbeta i ytan med bunken lite på sniskan.
 • Kör ni med en skummaskin är det bara att kasta ned munstycket och trycka play. Några minuter senare bör ni ha någon liter skum att leka med.
  Cosmopolitan bubbles
 • Blanda cocktailingredienserna i en shaker med is. Skaka kraftigt och sila sedan upp i ett glas. Skeda upp skummet och lägg på toppen. Voila!
https://karlstein.nu/cosmopolitan-bubbles-fredagsdrinken/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *