Mont d’Or – en säsongsost

I helgen var det dags igen. Ostarnas ost – Mont d’Or, har anlänt. Skynda att fynda. För under en tvåhunka, med en skvätt vitt vin, några skivor vitlök och en kvarts gratinering så har ni beroende på smakpreferenser kanske världens godaste ostfondue framför er. Likt säsongerna levererar sina grönsaker är det nu säsong för denna fantastiska ost. Mont d’Or, AOC-klassad, är en tvättad rödkittsost som kommer med granbark omkring sig i en trälåda.

Mont d’Or är från samma region som Gruyère och Comte. Den tillverkas på komjölk, opastöriserad i Frankrike och pastöriserad i Schweiz. Den lilla osten görs endast på vinterhalvåret (mellan 15 augusti och 15 mars) då korna inte producerar nog med mjölk för de större ostarna. Till en ost på runt 400 gram går det åt cirka 3,5 liter råmjölk. Korna har bara ätit hö eller halm, då inga pellets eller annan fermenterad föda är tillåtet.

Smaken kan beskrivas som mild, med inslag av granbark eller resin. Även svamparomer finns där. Om man gratinerar osten är det intressant hur smaken förändras något med den fallande temperaturen. Vill man uppleva hela smakpaletten bör man därför inte ha bråttom, utan verkligen stanna upp för att njuta dess variation. Doften av nyskördad timjan nära osten är så tillfredsställande, att jag nästa gång överväger att trycka ned även några blad av den innan gratinering.

En perfekt lagrad Mont d’Or är krämig, medan höljet ändå bjuder ett visst tuggmotstånd ut mot skalken. Försök därför att fånga upp ost från både in- och yttervarv i varje munsbit. Vill man inte ha bröd går det förstås lika bra att sätta sig ned med bara en sked.

En ostfondue serverad direkt ur trälådan, redo på bara några minuter.

Klassisk dryck att servera till är ett vitt vin från samma region – Jura. Även en torr Riesling, champagne eller Crémant är lämpliga följeslagare. Är man två personer och har ordentligt av ett bra bröd blir osten en lagom middag. För att inte dra vanära över upplevelsen bör man lägga lite pengar på drycken. För den sparsamme kan osten tyckas kosta en del jämfört med en slentrianbrie. Gör man dock en middag av det så blir det ändå en ganska överkomlig finmiddag. Råvarorna kostar, men middagen är billig. Har man tänkt att tränga in Mont d’Or bland andra rätter så föreslår jag att man börjar med just osten. Den passar bättre före än på ostbrickan efter. Nobody puts Mont d’Or in a corner…

En Riesling – Uhlen L – Grosse Lage

(Tack Eyvind för att du springer ostärenden åt mig!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.