Crab cakes med smak av ingefära och koriander

crab cakesSmåkakor, bondkakor, kroppkakor och lårkakor. Det finns många kakor, men bara en sorts krabbkakor. Crab cakes. Jag förstår inte riktigt varför, men det passar sig liksom inte att säga krabbkakor. Det låter lite försupet bohusländskt. Lite som sillsallad fast inte gott. Som mörtrens utan det goda. Mörtrens utan krabba.
-”På menyn idag återfinns krabbkakor och crab cakes. Vad behagas, valet är ert?”
Ni hör ju själva. Krabbkakor låter lite som att doppa en krabbklo direkt i kyrkkaffet. Nä, crab cakes får det bli. Gärna med en aioli som är så majonnässtinn och obesudlad, att den likt en försäkrad kändisrumpa vibrerar när man slår näven i bordet. Och fortsätter vibrera.
Detta är det perfekta eftermiddagssnackset, en förrätt eller en alldeles för överambitiös vickning. Den är visserligen inte svår att göra, men ändå. Håll till godo. Här var det crab cakes!

Crab cakes – 8-12 st
ca 3,5 dl vitt krabbkött
3/4 dl majonnäs
4 msk finhackad schalottenlök
3 msk hackad färsk korinader
1,5 msk limejuice
2-3 tsk finriven ingefära
1/2 röd finhackad chilifrukt
salt & peppar efter smak

Till paneringen
2 ägg
3 dl ströbröd (gärna asiatiskt pankoströbröd)

Krama ur krabbköttet på all vätska. När du tror att du är färdig, krama ur lite till. Blanda sedan samtliga ingredienser väl i en skål. Jobba med händerna. Forma blandningen till runda små kakor, ca 1,5 cm tjocka. Lägg upp på en tallrik och låt stå kallt i någon timme. Då håller de ihop bättre. Har jag inbillat mig. Annars kör du bara igång med paneringen på en gång. Det funkar också. Stek på kakorna i smör och lite rapsolja. Vänd inte för tidigt. Man ska finna krispighet och ana smörtoner. Servera med en naturell majonnäs eller en aioli. Pressar man lite vitlök i majonnäsen får man kalla den för aioli. Gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.