Den falska oxfilén – med prosciuttochips och ricottacreme

oxfile inte lamm 018Balladen om den falska flickan var det första jag kom att tänka på. Vilken överraskning. Mmm, lammkött. Var kom det ifrån? Hur jäkla lurad får man bli? Jag var och tjackade korv, borta, uppe på läktaren, klättrade i berg och trodde på tomten. Oxfilén visade sig inte vara en oxfilé, utan en lammrostbiff. Vad ska jag hitta på med tillbehören nu då? Inte kan man servera prosciuttochips och ricottacreme till lamm. Eller?
Allt började då jag rensade frysen inför ett större galej som gick av stapeln här för någon vecka sedan. Först behövde vi mer plats i kylen. När den var full krävdes även plats i frysen. Öl ska serveras kall, varför en spontan frysrensning utfördes à la minute.
Vår frys är en so(p)ptipp av fina saker som jag inte vet vad det är. Innehållet – ett sammelsurium av fantastiska idéer, utgångna experiment, fonder, frystorkade korvbröd och andra överraskningar. Gemensamt för samtliga? – de är alla omärkta. Oidentifierbara i sina små burkar och fryspåsar. Oxfilén som visade sig vara lammrostbiff, var kanske det enda jag kunde identifiera som användbart utan en grundligare obduktion med efterföljande dissekering. Lammrostbiffen kändes till och med fräsch och var det enda SKL ville returnera ett utlåtande om. Som jag meddelat tidigare har jag aldrig haft mycket till övers för det där med en full frys. Även om jag alltid har en. Även om jag alltid kommer att ha en…
Jag är en övertygad lammfantast som gillar lamm just för dess smak. Med handen på hjärtat serverar jag dock hellre denna rätt med ett neutralare kött så som oxfilé. Som det var tänkt från början.

Lammrostbiff med prosciuttochips och ricottacreme – Recept 4 personer
4 st lammrostbiffar
salt och peppar
4 skivor prosciutto (Parma)
1 burk ricotta
1 kruka basilika
1 pkt bacon
3 msk olivolja
smör till stekning

Rödvinssky
Stekskyn ifrån stekning av köttet
1 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
2 dl rött vin
2 tsk soja
ev. lite maizena/vetemjöl.
Lägg ut prosciutton slätt ovanpå ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller. Låt sedan stå i ca tio minuter på 175-200 graders värme. Gärna i varmluftsugn om möjligt. Passa prosciutton! Det går fort på slutet. Ta ut och låt kallna på en trave hushållspapper. Prosciutton ska gå att lyfta utan att den viker ner sig. Lägg åt sidan.
Knaperstek baconet rejält. Låt också kallna och rinna av på hushållspapper. Hacka eller mortla sedan baconet. Basilikan hackas och blandas med baconet ner i ricottan. Smaka av med peppar (och salt) samt lite olivolja.
Stek köttet till önskad temperatur. Ta sedan upp och låt vila mellan två djupa tallrikar.
Slå ner rödvinet i den heta pannan. Smaka av med kalvfond och lite vatten. Sjud ner något. Tillsätt eventuellt lite soja för att justera färgen. Toppred gärna för lite tjockare konsistens. Reder man för mycket (som jag gjorde) kommer konsistensen snarare att påminna om chokladsås. Det är fel.
Lägg upp ett litet berg på en schysst tallrik. Toppa med ricottacremen. Baconet, prosciuttochipsen och rödvinsskyn ger alla sälta, varför man bör vara försiktig med salt. Låt tillbehören stå för sältan. Servera med potatis eller rostade rotfrukter. Kanske en hasselbackspotatis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.