När det här skrevs tidigare idag var jag precis tillbaka efter en trevlig lunch med matMats nere i Tyresö. Han kallas så för att differentiera honom från andra Mats. Jag känner för många Mats för att folk ska kunna hålla isär dem. Det är kul att summera matprojekt vi gjort och lika kul att planera nya. Han har ju vägar med ord den där karln. Visste ni förresten att Jas-ägare är roligare än Ja-sägare? Eller att ordet omogen är ett ord som används av tråkiga människor för att beskriva roliga människor. Att lite nyotaimori här och där inte stör. Hans kvicka kommentar om hur mycket pulver per deciliter vatten jag använt i min hemgjorda Café de Paris…
Jag önskar fler kunde förstå din sarkasm. Citaten, urhasplingarna, de är oändliga, men smått omöjliga att minnas när man ska komma ihåg och ge exempel så här…
Imorgon ska vi fiska kräftor här i Tyresö. Det ska bli riktigt spännande. Hoppas bara inte att väderomslaget sätter krokar i hjulen. Förhösten är en härlig matperiod med kräftor, svamp, egenodlade grönsaker och mörka varma kvällar. På något sätt blir man taggad, även om sommaren släcks ned.
Värmen dröjer sig dock kvar, vilket märks i kvällens sour som nästan har något vårigt blommigt och somrigt över sig. Här blandas Hallands fläder som blivit över efter någon kräftskiva med St-Germain och lime. Denna cocktail gör sig ypperligt bra som en shooter. Om man vill kan man skaka ned någon äggvita också. Jag har kommit fram till att en vaktelvita är precis lagom till två cocktails. Skum är alltid trevligt. Ska ni skjuta så dubbla receptet några gånger, skaka ihop med is och pytsa ut i shotsglas. Först till kvarn. Enklare än så blir det inte.
Elderberry sour – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4 cl Hallands fläder
- 2 cl St-germain (fläderlikör med smak av citrus och mandarin)
- 2 cl nypressad limejuice
- knappt en vaktelvita (eller 2 msk Frothee)
Gör så här
- Torrskaka samtliga ingredienser. Ha ned is, skaka igen och servera sen i ett mindre cocktailglas. Idag serverade vi i små shotsglas. Gör som ni vill.