Elotes – sommarens grilltillbehör

Blev tipsad om ett galet gott grilltillbehör av en god vän för någon vecka sedan. Egentligen tror jag inte ens att han klassar det som tillbehör. Jag kan tänka mig att han mycket väl ser det som en fullgod middag och jag är beredd att hålla med. Allt handlar om antalet majskolvar som ställs fram.
Det som egentligen var tänkt endast som en oanmäld snabbvisit innebar att vi efter några glas champagne och en kall öl, lämnade med en låda champagne och ingredienser till den rätt han med ord och hela kroppen ganska snart övertygat oss att laga. Johan är bra på det där med att beskriva saker. Det tar inte särskilt lång tid innan man är övertygad. När man är fortsätter han bara.

Jag ler när beskrivningarna sköljer ur honom utan att han ens för en sekund stammar på det generösa och målande kroppsspråket.

Ni som känner Johan vet vad jag menar. Jag gillar det. Det är lätt att ryckas med i hans upphetsning. Det är så mat ska beskrivas.
Föremålet för hans gester och superlativ den här gången var mexikanska majskolvar – Elotes. Nu finns det säkert lika många varianter av Elotes som det finns kockar, men i min värld är det en grillad majskolv som rullas i en bra majonnäs, pudras med finriven parmesan och sist toppas med rökta chiliflarn. Anjochilin är trevlig om man inte orkar röka chilin själv, annars går det bra med vilken favoritchili som helst. Tänk när majonnäsen fullständigt impregnerar majskolven, osten smälter lätt och chilin ger det där lilla extra stinget till sötman och sältan. Jag tänker inte ge mig på att beskriva det mer än så. Jag vill inte ens försöka, med risk för att bara bli en blek kopia av originalet. Dessutom vore det inte rättvist. Kroppsspråk gör sig uselt i text.
Det är inte sista gången vi gör Elotes. När vi summerar året så kommer sommaren 2017 vara sommaren vi lärde oss att älska Elotes. Mums!

Elotes

Antal personer: 4

Ingredienser

  • 4 förkokta majskolvar
  • 2 dl majonnäs (helst hemgjord annars Hellmanns)
  • 150 g finriven Parmigiano Reggiano
  • rökta chiliflarn (alt. anjo- eller annan favoritchili)
  • koriander

Gör så här

  • Pensla majskolvarna med lite olja eller smör så att de får en fin yta på grillen. Grilla till de är lite lätt knapriga på ytan. Servera sedan med samtliga tillbehör vid bordet.
  • Rulla majskolvarna först i majonnäs, pudra med parmesanen och toppa med chiliflarnen. Lite grönt som några blad koriander bryter av fint.
https://karlstein.nu/elotes-sommarens-grilltillbehor/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *