Entrecôte Oscar med Choronsås – nyårsmat

Morgonen började verkligen underbart. Precis efter att man tryckt på köpknappen och spenderat pengar på något roligt, kostsamt verkar tvättmaskinen ge upp. Två otömda diskmaskiner, avsaknaden av croissanter och Sofias oförklarliga stödköp av rågbröd gjorde inte morgonen mer förlovad. Efter många minuter på huk, och på bröstet liggande hade jag  äntligen rensat pumpen till tvättmaskinen och kunde då konstatera att en olivpillare i stål hade blockerat pumpen. Nu tänker ni genast att jag, som matglad idiot sitter i tvättstugan och  äter oliver i tid och otid. Inte då. Olivpillaren använder Sofia till att rensa avloppet i vasken där tvättmaskinen har sitt utlopp. Jag är således helt oskyldig. Direkt efter den lilla reparationen ansåg jag mig ligga på plus.  Sedan kom jag på att mina nya jeans är väldigt lågt skurna, att min arbetsställning var något ansträngd och att Sofia stod bakom mig hela tiden. Nu fungerar maskinen igen, men likt förbannat har jag en känsla av att jag ligger på mer minus än innan jag började? Jag misstänker och befarar att min sexighet för evigt försvann tillsammans ut med slaskvattnet ned i avloppet då jag tömde pumpen.
Hur ska jag då reparera det här? Jag lagar mat så klart. Jag väljer något som hela familjen tycker om, använder ett verktyg jag fått i julklapp och är extra trevlig resten av kvällen. Lite bubbel älskling, ikväll blir det Entrecôte Oscar?
Jag lagar ofta fläskfilé Oscar, det är läcker snabbmat som med lite genvägar går kusligt fort i förhållande till resultat. Det här är samma variant fast med Entrecôte istället. Det blir mycket nötkött nu, men varför gör jag den aldrig som man ska, med kalvfile?

Entrecôte Oscar med Choronsås – recept 4 personer
600-800 g Entrecôte
3 dl bearnaise
2 msk tomatpuré
1 tsk ättika
4 hummerklor eller krabbkött
sparris av valfri sort
valfri potatis (vi skar potatis och gjorde egna pommes frites)

Koka upp en kastrull med vatten. Snoppa av sparrisen en bit ovanför roten. När vattnet kokat upp lägger jag ned sparrisen och drar av kastrullen från plattan. Låt stå i 4-5 minuter. Ta upp sparrisen och spola den med kallt vatten så att den stannar av. Torka av all sparris. Slå sedan någon skvätt raps- eller olivolja över sparrisen, ha på lite havssalt. Arbeta runt med händerna. Förbered sedan en grillpanna som får bränna på och ge färg åt sparrisen precis mot slutet, innan servering.
Blanda ihop bearnaisen kall med tomatpuré och ättika. Ställ åt sidan.

I originalreceptet valde man att lägga en hummerklo på köttet. Ett bra val, men av många skäl ersätter jag inte sällan hummerklon med krabbkött. Det låter inte lika vackert, men är en fantastisk kombination.
När potatisen börjar bli färdig steker jag på köttet på hög värme så att den får fin färg. Sedan kör jag färdigt de tjocka skivorna av entrecôte i ugnen. För rödrosa brukar de vara bra efter 10 minuter i 150 grader. Låt vila.
Lägg upp och toppa med sås, krabba och sparris.

Entrecôte Oscar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.