Pannbiff med lök, pressgurka och dijonsås

Vardagen kom över en igen och med det vardagsmaten. Jag är dock inte speciellt nedstämd. Det har varit kortvecka. En vecka helt i min smak så varför deppa? På lördag är det klackarna i taket och champagne igen. Bara två dagar kvar.
I väntan på veckoslutet gör jag en saftig pannbiff med lök. Den här rätten gör jag inte för biffarna. Den handlar egentligen helt om löken. Den smörstekta, underbara, goda och lite lätt söta löken. Idag ståtligt placerad på toppen av den saltare pannbiffen. Till pannbiffarna och medan pressgurkan ligger till sig, rör jag ihop en snabb dijonsås på crème fraîche och lite honung.
Jag ska inte bli långdragen utan tänkte hålla inlägget lika kort och enkelt som maten. Klassisk svensk pannbiff med lök och pressgurka. Hade man haft en kall öl till också, så hade livet varit ännu godare att leva. En annan gång.

Pannbiff med lök, pressgurka och dijonsås – recept 4-6 personer
1 färsk gurka (skalad och hyvlad)
3 nypor salt

1 dl vatten
2,5 msk ättika (12%)
1,5 msk socker
malen
vitpeppar
1 kruka persilja (fint skuren)
1/2 kruka dill (fint skuren)

600-800 g nötfärs
1 liten gul lök (riven)
1,5 dl grädde
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk soja (kinesisk)
salt och svartpeppar
smör till stekning

2 dl crème fraîche
1-2 msk dijonsenap
1-2 tsk honung
salt och svartpeppar

4 gula lökar
1 msk flytande honung
4 msk soja
1 dl rött vin
0,5 dl dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
salt och svartpeppar
25 g smör
smör till stekning

Börja med pressgurkan. Blanda den skalade och hyvlade gurkan med salt på ett fat. Placera ytterligare ett fat med en tyngd på på toppen. Låt stå i någon halvtimme.
Gör under tiden lagen på övriga ingredienser. Rör ned persilja och dill i lagen.
Häll av vätskan som pressats ur gurkan. Blanda sedan gurkan med lagen och låt stå i minst en timme. Rör om några gånger under tiden.
Gör sedan pannbiffarna. Rör ut den rivna löken i grädden med soja och kalvfond. Salta och peppra något. Blanda sedan med nötfärsen och gör biffarna. Jag tänker mig cirka 6-8 biffar. Låt sedan vila på köksbänken.
Förbered dijonsåsen. Blanda dijonsenapen med crème fraîchen. Smaka av med honung, lite salt och peppar. Såsen gör jag efter principen att tillsätta mer av det ena eller andra tills jag är nöjd. Som med all mat handlar det inte om mått utan om personlig smak. Ställ åt sidan.
Stek nu biffarna i smör och lite rapsolja. Det brukar ta knappt 5 minuter på varje sida. Vänd inte för tidigt, de ska få en lite knaprig yta. Ställ åt sidan så att de får vila med en tallrik över.
Nu är det dags för den stekta löken. Skala och skiva de fyra lökarna tunt. Stek sedan gyllenbruna i smör. Tillsätt honungen. Låt kandera lätt i ytterligare någon minut. Tillsätt fonden, vinet och vattnet, rör runt och och låt löken reda ihop så att endast några matskedar vätska finns kvar i pannan. Smaka av med lite svartpeppar. Sältan kan man justera med mer soja, framförallt om man vill ha en lite mörkare sås. Annars använder jag salt. Montera sist löken med en rejäl klick smör. Det gör sådan skillnad.
Lägg upp pannbiffarna med den stekta löken på toppen och pressgurkan och dijonsåsen vid sidan. Servera med valfri potatis.
(Förresten. Gör inte som på bilden nedan och glöm den goda dijonsåsen i kylen. Den gör sig mycket bättre på tallriken och ihop med maten).

pannbiff med lök

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Åsa Flod skriver:

  Underbar middag!! Helt i vår smak ie jag o min man Stefan!!
  Så bra skrivet o presenterat med jättebra tips!!

  Tack för en härlig glädjefylld middag!!
  Åsa Flod
  Stockholm

  1. Thomas skriver:

   Kul att ni gillade både mat och presentation. Det gör mig glad. 🙂 /Thomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.