Fish taco – social cooking

Jag har sagt det förut och säger det igen. Det finns få saker jag uppskattar lika mycket som att få laga mat med vänner. Anders och jag har nog snurrat pannor ihop i snart 20 år. Det har blivit allt ifrån enkla men vällagade pastarätter till afrikansk chicken chowder serverad i brödbåtar. Vad vi lagar spelar inte så stor roll, mer att vi lagar. Nu på senare tid är även hans flickvän med och Sofia förstås. Jag vet inte om det blir särskilt effektivt med fyra bubbliga kockar, men kul är det. Vi hackar, lagar, provsmakar, tar en pausöl mellan det mousserande, snackar, kommer på att det faktiskt var mat vi höll på att laga, njuter en Margarita, sätter igång igen, för att minuterna senare upprepa allt från början. Under tiden drar vi samma anekdoter som förra gången vi sågs. Det känns tryggare så. Det är sen gammalt.

Nu senast blev det fisktacos. Anders hörde av sig någon vecka innnan med ungefär ett ord:
-”Fish taco!”

Jag tror till och med att han skrev i versaler. Jag förstod direkt. Det var dags att ses och laga fisktacos. Det räckte så. Har man cravings så har man. Jag är likadan. Man får inspiration från nätet eller något matlagningsprogram och efter det kan man knappt tänka på annat fram tills dess att man fått stilla sitt begär. Jag tänkte först retas lite och föreslå att vi skulle laga något annat. På pin kiv, men valde att bara vara snäll. Det händer ibland.

Vi fann inspiration i Crambys bok Texmex från grunden. Som vanligt har jag svårt att följa måttangivelser til punkt och pricka, jag blir som en trotsig tonåring. Det går inte. Vi snodde lite här och där, lade till och tog bort och fick till slut ihop en riktigt skön middag. Karin gjorde världens godaste tortillas, Sofia hackade tomater i ungefär två timmar och jag och Anders gjorde allt däremellan. Det blev tre sorters fyllningar i de nygräddade bröden. En ceviche på lax och torsk, en chilikryddad pankofriterad torskrygg och en räkröra. Vi gjorde därtill en cole slaw, en chunky guacamole och en pico de gallo. Samtliga fyllningar och röror innehåller självklart mängder av koriander. Ni som inte gillar koriander behöver bara komma över det. Gör upp med er själva idag. Livet är kort och en fish taco är ingen fish taco utan.

Kvällen avrundades med sedvanligt nattsudd, mer och mindre allvarliga diskussioner och några flat liners. (Flat line är en underskattad skiktad shot med sambuca i botten, ett tunt lager tabasco i mitten och tequila på toppen.)

flat line

 

Fisktacos – social cooking

Yield: 4

Ingredients

    Tortillas
  • 1,4 L vetemjöl (gärna tipo 00´)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 6 dl varmt vatten
    Pico de gallo
  • 200 g körsbärstomater (i olika färger)
  • 1 röd lök
  • 1 schalottenlök
  • 1 kruka koriander inkl. stjälkar
  • 3 msk pressad lime
  • 1/3 habanero
  • 2 piri piri
  • 1 röd chili (spansk peppar)
  • 1 gul chili (spansk peppar)
  • 1 tsk salt
    Chunky guacamole
  • 6 avokado (mogna)
  • 1/2 pressad lime
  • 1,5 tsk salt
  • 4 vitlöksklyftor (zestade)
  • 1 kruka koriander
  • 4 chili (spansk peppar)
  • ca 1 dl pico de gallo (se ovan)
    Cole slaw
  • 3 msk pressad lime
  • zestat limeskal från en lime
  • 3 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor (zestade)
  • 2 äggulor
  • 2 dl majsolja
  • salt och svartpeppar efter smak
  • 3/4 spetskålshuvud (finstrimlat)
    Ceviche
  • 200 g färsk lax (skuren i drygt centimeter stora bitar)
  • 200 g torskrygg (skuren i drygt centimeter stora bitar)
  • 2 limefrukter (juicen)
  • 1 kruka koriander (hackad inkl. stjälkar)
  • 1 rödlök (finhackad)
  • 1/2 habanero (finhackad)
  • salt efter smak
    Pankofriterad fisk
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 3 tsk chilipulver (ancho)
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 dl vetemjöl
  • 1-2 ägg
  • 1-2 dl panko
  • 200 g torskrygg
  • 200 g lax
  • olja till fritering
    Heta räkor i srirachamajjo
  • ca 200 g skalade färska räkor (skalad vikt)
  • 1/2 dl majonnäs
  • 2 msk srirachasås
  • 1 röd chili (finhackad)
  • 2 msk lime juice
  • 1/2 kruka koriander (finhackad inkl. stjälkar)

Instructions

    Tortillas
  • Blanda ihop allt torrt i en bunke. Ha ned det rumstempererade smöret i mjölblandningen. Slå långsamt ned det varma vattnet.
  • Blanda ihop till en kletig deg. Knåda eller kör i maskin i några minuter.
  • Täck över med handduk och låt vila i 20-30 minuter.
  • Dela upp i cirka 15 bitar. Rulla ihop till bollar och arbeta sedan ut med kavel om ni inte har en tortillaspress. Låt de platta runda bröden vila i ytterligare 20 minuter.
  • Stek slutligen i torr panna i ungefär en minut på varje sida. Servera direkt eller linda in i handduk och värm senare upp i ugn i 100°C.
    Pico de gallo (stark)
  • Hacka tomaterna. Är kärnhusen stora så skär bort åtminstone hälften. Hacka och blanda ihop övriga ingredienser med tomaterna i en skål. Smaka av med salt och låt stå en stund.
  • Smaka sedan igen, kanske behöver man justera syra och sälta med mer lime och salt.
    Chunky guacamole
  • Klubba avokadon i en mortel. Var inte för noga. Klumparna ska finnas där, annars är den inte chunky.
  • Tillsätt limejuice, salt, zestad vitlök, hackad koriander och chili. Blanda runt.
  • Tillsätt sedan pico de gallo. Blanda runt och smaka av. Hetta, syra och sälta ska vara i balans.
  • Justera eventuellt en stund senare med mer pico de gallo, salt och eller lime juice.
    Cole slaw
  • Blanda limejuice, limeskal, senap, vitlök och äggulor i en bunke. Använd en elvisp eller stavmixer, alternativt kör allt i en mixer. Strila sedan under kraftig omrörning ned majsoljan till aiolin är färdig.
  • Strimla kålen riktigt fint. Blanda kål och aioli. Låt stå en stund i kylskåp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer lime.
    Ceviche
  • Dela laxen i små bitar. Jag gör kuber som mäter omkring 1x1x1 cm. Lägg ner i en bunke.
  • Pressa över limejuicen.
  • Hacka habaneron och korianderna ganska fint. Jag använder mig även av stjälkarna, de hackas ännu finare. För mig är det en självklarhet att använda stjälkarna. Här sitter det mesta av smaken. Rödlöken hackar jag lite grövre.
  • Tillsätt habaneron, koriandern och rödlöken. Smaka på fisken och marinaden direkt. Salta lätt. Låt sedan stå i ca 20-30minuter. Smaka av igen med mer syra och salt.
  • Innan serveringen smakar jag av med mer salt och eventuellt lite limejuice.
    Pankofriterad fisk
  • Dela fisken i tumstora bitar. Blanda vetemjöl och kryddor.
  • Dubbelpanera sedan. Doppa först i vetemjölet, sedan i uppvispat ägg och sist i panko. Lägg åt sidan på en tallrik.
  • Värm upp oljan till 180°C. Fritera sedan fisken tills dess att den blivit vackert gyllengul. Det tar inte längre tid än kanske en minut beroende på mängden fisk i förhållande till olja. Lägg upp på papper och servera omedelbart. (Friteringen är kanske det sista momentet innan servering.)
    Heta räkor i srirachamajjo
  • Blanda de skalade räkorna med övriga ingredienser. Smaka av med lite salt och lime.
    Servera allt tillsammans med övriga tillbehör som majs, picklad rödlök, picklad jalapeno, sallad, tomater, gurka och ännu mer färsk koriander.
https://karlstein.nu/fish-taco-social-cooking/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *