Fish taco – social cooking

Jag har sagt det förut och säger det igen. Det finns få saker jag uppskattar lika mycket som att få laga mat med vänner. Anders och jag har nog snurrat pannor ihop i snart 20 år. Det har blivit allt ifrån enkla men vällagade pastarätter till afrikansk chicken chowder serverad i brödbåtar. Vad vi lagar spelar inte så stor roll, mer att vi lagar. Nu på senare tid är även hans flickvän med och Sofia förstås. Jag vet inte om det blir särskilt effektivt med fyra bubbliga kockar, men kul är det. Vi hackar, lagar, provsmakar, tar en pausöl mellan det mousserande, snackar, kommer på att det faktiskt var mat vi höll på att laga, njuter en Margarita, sätter igång igen, för att minuterna senare upprepa allt från början. Under tiden drar vi samma anekdoter som förra gången vi sågs. Det känns tryggare så. Det är sen gammalt.

Nu senast blev det fisktacos. Anders hörde av sig någon vecka innnan med ungefär ett ord:
-”Fish taco!”

Jag tror till och med att han skrev i versaler. Jag förstod direkt. Det var dags att ses och laga fisktacos. Det räckte så. Har man cravings så har man. Jag är likadan. Man får inspiration från nätet eller något matlagningsprogram och efter det kan man knappt tänka på annat fram tills dess att man fått stilla sitt begär. Jag tänkte först retas lite och föreslå att vi skulle laga något annat. På pin kiv, men valde att bara vara snäll. Det händer ibland.

Vi fann inspiration i Crambys bok Texmex från grunden. Som vanligt har jag svårt att följa måttangivelser til punkt och pricka, jag blir som en trotsig tonåring. Det går inte. Vi snodde lite här och där, lade till och tog bort och fick till slut ihop en riktigt skön middag. Karin gjorde världens godaste tortillas, Sofia hackade tomater i ungefär två timmar och jag och Anders gjorde allt däremellan. Det blev tre sorters fyllningar i de nygräddade bröden. En ceviche på lax och torsk, en chilikryddad pankofriterad torskrygg och en räkröra. Vi gjorde därtill en cole slaw, en chunky guacamole och en pico de gallo. Samtliga fyllningar och röror innehåller självklart mängder av koriander. Ni som inte gillar koriander behöver bara komma över det. Gör upp med er själva idag. Livet är kort och en fish taco är ingen fish taco utan.

Kvällen avrundades med sedvanligt nattsudd, mer och mindre allvarliga diskussioner och några flat liners. (Flat line är en underskattad skiktad shot med sambuca i botten, ett tunt lager tabasco i mitten och tequila på toppen.)

flat line

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.