Frikadeller med spaghetti oliver och kapris

FrikadellerJag vet inte riktigt hur jag tänkte? Jag har i några veckor nu varit sugen på Pasta puttanesca, men jag ville ju samtidigt göra något enkelt, något mer bekant. Först tänkte jag glädja sonen med hemrullade klassiska köttbullar, men det kändes lite för tråkigt. Makaroner och stekflott liksom, även om jag också kan se tjusningen med köttbullar emellanåt. Frikadeller däremot, det är lite samma grej, men fortfarande outforskad mark. Lite roligare. Jag googlade snabbt fram lite olika recept för att se vad folk har i sina frikadeller. Som vanligt kan jag ju inte bara sno ett recept rakt. Jag måste få sätta min egen touch för att det ska kännas rätt. Dessutom fick jag ju nu en chans att krydda upp spaghettin i olja med vitlök, persilja, tomat och lite andra godsaker. Lite i stil med Puttanescan faktiskt. Färgen blir ju inte direkt rafflande, men vad ska man göra? De ska ju se ut så här. Frikadellerna. De är däremot vansinnigt saftiga och har en härlig konsistens. Jag blev positivt överraskad och rätten gick hem hos samtliga.
Jag skulle gärna ha använt mig av kalvfärs, men min alldeles egna lokala köttleverantör hade lite svårt att få fram kalvkött med så kort varsel. Ändå drar jag mitt ljusrosa bonuskort varenda gång hos samma leverantör, just för att de ska veta och ha stenkoll på vad jag är ute efter. Skäms.

Frikadeller – recept 4 personer
500 gr finmald kalv- eller nötfärs
1 liten gul lök (finhackad)
3/4 stam stjälkselleri (finhackad)
1 ägg
3 msk rödvin
2-3 tsk paprikapulver (gör under för färgen)
1 msk olivolja
1-2 msk ströbröd
1 msk tomatpure
salt & peppar

Stek den finhackade löken och sellerin mjukt i olja. De ska verkligen vara finhackade och mest likna en smet innan de åker tillbaka ner i frikadellsmetskålen. Blanda i allt utom köttfärsen. Låt svälla ihop i några minuter innan köttfärsen läggs ner. Blanda till en jämn smet och rulla sedan till små fina frikadeller. De kanske ska ha en diameter på ca 2,5 cm. Något mindre än vanligt alltså. Koka i hett vatten tills dess att de flyter upp. Då är de färdiga. Slå ut i ett durkslag. De ”eftersteker”, varför det lönar sig att jobba lite kvickt efter det att alla frikadeller har börjat dansa i vattnet.

Spaghetti med oliver och kapris – recept 4 personer
400 gr torr spaghetti
3 vitlöksklyftor (finhackade)
1 kruka persilja
3 msk tomatpure
2 nävar blandade urkärnade oliver, gröna som svarta
2 msk kapris (strö över den färdiga rätten)

Hacka vitlöken och skiva oliverna. Koka upp pastavattnet. Rosta tomatpuren i lite olja i stekpannan. Den ska nästan börja fastna. Skruva ner värmen och tillsätt vitlöken, oliverna och persiljan. Låt steka på låg värme i ca 3-5 minuter. Dra åt sidan.
När pastan är kokad al dente, slå av vattnet och ha ner spaghettin i stekpannan, där oliver och kryddor ligger kvar sedan tidigare. Tillsätt mer olivolja tills dess att pastan känns lagom blank och fin utan att vara för flottig.
Servera pastan på ett stort fat med frikadellerna på toppen. Toppa gärna med mer persilja. Om det finns någon kvar?
Vintips. Pastan är ganska salt, med mycket smak. Prova ett lite mjukare och bärigt vin, gärna en Reservado Pinot Noir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.