Kalvryggbiff med balsamicosås, savoy och fetaägg

kalvryggbiffTrodde jag var färdig med renoveringen, men tydligen ska man städa efter sig också. Likt ett barn på förskolan som släpper alla sina pinaler och leksaker när pappa kommer för att hämta, släppte jag gamla lister, skyddspapp och allt annat för att bara njuta av helgen. Det var tydligen inte ok. Jag tyckte att vilan var välförtjänt, men nu i veckan kom bakslaget. Sofia lekte tant brun större delen av början på veckan. Varför så sur? Ut med språket. Igår röjde vi bort det sista. Nästan. Högarna med lego står fortfarande kvar i hallen, de färgglada kartongerna utgör en irriterande färgklick i den annars så medvetet avskalade hallen. De åker ut i helgen. De gamla elementen ska ut på blocket…
Istället för att städa fick jag ju laga mat istället. Jag experimenterade fram en schysst sås på balsamvinäger och gjorde fetaostägg till. En bra kombination. -”Fyra solar!” Kalvryggbiffen med kappa var inköpt på ”dill” och jag var faktiskt riktigt imponerad över köttets kvalité. Testa den!
En god vän var på besök på lördagskvällen och det blev en lugn skön kväll med mycket musik och gott fylligt rött vin. Åter igen en Passitivo. För att det det är gott. Tänka sig vad bra vi är på att bara ha det mysigt.

Kalvkotlett med balsamicosås, savoy och fetaägg – recept 4 personer
ca 1kg  kalvryggbiff med kappa (hel bit)
6 blad savoykål
smör och rapsolja till stekning
peppar & salt

Skär ett rutnät i kappan på diagonalen, stek sedan köttets yta på ganska hög värme i rikligt med smör och olja. Är det rätt gjort ska spishällen vara nedstänkt med smör och olja. Lägg sedan köttet i en ugnssäker form och kör färdigt i ugnen på låg värme (120 grader) tills innertemperaturen uppnår 53 grader. Låt vila innan tranchering.
Det sista jag gör innan uppläggning är att skära långa strimlor av savoykålen. Skär bort den vita stammen. Stek glansigt i smör med peppar och salt. Kålen ska vara krispig men ändå färdigstekt. Smaka för att veta. Salta och peppra. Jag vill påstå att stekt savoykål är bland det bästa man kan äta, så hoppa inte över kålen bara för att slippa ett moment. Savoykålen lägger jag först upp på tallrikarna, som en grund för köttet att vila på.

Balsamicosås – recept 4 personer
1 liten gul  lök (finhackad)
smör
1 dl balsamvinäger av lagrad, lite tjockare sort.
1-2 msk mörkt farin- eller muscavadosocker
3 dl rödvin
2-3  dl vatten
2-3 msk koncentrerad kalvfond
1,5-3 msk vetemjöl
ca 25 gr smör (för montering)

Stek på löken mjukt. Höj värmen och tillsätt balsamicon. Låt den ånga bort något, sänk temperaturen och tillsätt rödvin, vatten och fond. Låt reducera tills ca 5 dl vätska återstår. Sila bort löken, och slå sedan tillbaka såsen i kastrullen. Låt såsen koka upp igen och red av med vetemjöl. Används en tesil så slipper man klumpar i såsen. Mycket trevligare så. Sänk värmen när såsen har önskad konsistens. Låt stå i någon minut. Innan servering monteras såsen med en stor klick smör. Värmen ska vara förhållandevis låg under detta moment. Rör om under tiden. Smöret rundar av såsen fint. Klar.

Fetaägg (för många för receptet)
1 pkt Fetaost
1 burk naturell färskost av philadelphiatyp
1,5 dl créme fraîche
3 msk olivolja
salt & peppar

Mosa fetaosten med en gaffel, blanda med övriga ingredienser och låt sedan stå en stund i kylen. Om du har tid. Forma sedan ägg med två matskedar, eller flera mindre med teskedar. Ställ sedan in i kylen igen så att äggen är färdiga när de övriga delarna av rätten är det. Servera ovanpå köttet, eller som små öar i såsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.