Gambas al ajillo – min revansch

Det här får bli min revansch. Gran Canariarätten nummer ett – Gambas al ajillo – här återskapad i ett svenskt uterum. Med minusgrader utanför, men med vårsolen gassandes har vi lyckats uppnå en temperatur av 32 grader. Föräldrarna ringde och meddelade att det var tjugotre grader i Puerto de Mogan. Deras förlust. Jämför en vecka i tjugotre grader mot fyra timmar i trettiotvå och att dessutom ha chansen att få arbeta en vecka mellan tillfällena då du har tid att njuta av de trettiotvå. Uterummet framstår som det självklara valet. Eller hur?
Gambas al ajillo, en spansk liten pärla, tidigare flitigt lagad här hos Karlsteins, nu lite lätt bortglömd. Lagad med de nya kungsräkorna måste jag säga att rätten har vuxit och smakar mer så som den borde. De stora tigerräkorna som man mot slutet, innan ”förbudet” kunde köpa kilovis för runt hundralappen var inte direkt någon höjdare. Min tappning av Gambas al ajillo går till så här.
Hetta upp oljorna i en traktörpanna, tillsätt skivad vitlök och delade chilifrukter. Låt ligga och gosa tills vitlöken börjar få färg och chilin börjar rynka sig. Höj värmen och tillsätt de skalade räkorna. Låt koka tills räkorna ändrat färg, det tar cirka tre till fyra minuter beroende på värme och mängden räkor. Ta av och lägg gärna upp i de typiska och klassiska bruna spanska lerfaten. Toppa med en skvätt vitt vin och lite pressad citron över varje fat. Hackad koriander lyfter allt ytterligare. Servera med en kall ljus spansk cerveza. Dröm dig bort och uppskatta att solen förärat dig med sin närvaro. Det kan dröja ett tag tills den visar sig igen. Buen provecho!
(Denna gång åkte några skogschampinjoner ned bland räkorna också. De gör ingenting för räkornas smak, men blir väldigt goda i sig).

Gambas al ajillo – recept 4 personer
1 kg Kungsräkor
2,5 dl olivolja
2,5 dl rapsolja
8 klyftor vitlök
2 röda chilifrukter
flingsalt efter smak
4 skvättar torrt vitt vin
citron, pressad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.