Golden Delicious – fredagsdrinken

Det gäller att njuta av kvällarna nu. Samtidigt så vill man bara jobba av ännu en dag så att man kan gå på semester. Om jag för några veckor sedan hade känslan att våren sprang ifrån mig, är det ingenting mot vad jag känner nu. Högsommar redan till midsommar existerar ju inte. Förutom i år.

Väl hemma efter ett underbart midsommarfirande fick dock det goda humöret ett abrupt slut. Trollpackan, ett av namnen hon fått, hade ännu en gång slaktat vårt vildvin. Visserligen klättrar det över på hennes sida och hon har ju självklart rätten att klippa av det som inkräktar, men det är förjävligt ändå. Mest på grund av sättet det görs. Här klipps det inte, det diskuteras inte. Det slits av. Man tar tag om ett tjog grenar med båda händerna, sätter spjärn med två fötter mot staketet, trycker ifrån och drar med sig en meter av det vildvin som inte ens varit i närheten av fel sida. Bakåt dras allt medan man slår en dubbel saltomontar baklänges i hopp om att riva av och ta med sig hela stammen. Det som slitits loss kastas sedan tillbaka över till vår sida av staketet i protest. Dina fula höga Bauhausskärmar med en eldragning förlagd mot oss som mest påminner om ett tvättlinestreck visar sig ännu en gång. Hur kan du inte förstå att det kamouflerande vildvinet är det enda sättet att stå ut. Intrycket av glad amatör gör för ont i ögonen – omålade planksnuttar för att binda samman staketsektionerna? EKK oskyddad i direkt solljus och avsaknad av hölje innan genomföringen. Suck!

Nåja. Då Pomperipossa redan har tagit det ensidiga beslutet att höja staketet till en bra bit över två meter ska vi inte vara sämre. Hoppas du gillar cortenplåt för nu bygger vi bort dig med skärmar. Från vårt håll kommer den vackert rostiga och patinerade plåten samsas med grönska och gröna klätterväxter. Då kan våra nya staketstolpar, vända åt ditt håll och din pajaseldragning vänd åt vårt håll, stirra varandra i brunögat. För bådas vår skull får du sen ha din sida ifred och vi vår. För evigt och alltid. Om det känns jobbigt ska du veta att alternativet till cortenplåt hade varit en tuijahäck så hög att du inte ens fått sol på framsidan av din hyrda skokartong. Det är klart, man kan aldrig vara helt säker, det ena alternativet behöver ju inte utesluta det andra. Ovisshet är en bitch! Lev med den.

Nä, man kanske skulle ställa till med en cocktailfest för alla de andra underbara grannarna som förstår kommunikation och värdet i att ge och ta. Ni som alla hjälps åt, skrattar och sjunger när vi ses. Ni som frågar hur man mår, hälsar och vill väl. Medusa får inte komma.

Just det, fredagsdrinken var det. Ibland kan jag bli så otroligt sugen på ett krispigt grönt äpple som ljudligt brister när man tar en tugga. Jag minns fortfarande hur läskande gott det kunde vara. Tyvärr satte stenfruktsallergin stopp när jag blev lite äldre. Äppeljuice eller tillagat äpple fungerar dock fortfarande bra. Tål man inte äpple får man göra en cocktail som påminner om ett sådant. Ett äpple med lite sötma och syrlighet, en sourbas och ett sockerlagsskum. Golden Delicious – fredagsdrinken som får stänga juni.

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Elisabeth Gedda skriver:

  Vilken underbar sida!
  Fantastiska texter och spännande recept.
  Jag vill läsa mer.

  Mvh Elisabeth

  1. Thomas skriver:

   Tack! Sådana ord värmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.