Grasshopper cocktail – fredagsdrinken

I mitt förra inlägg raljerade jag kring mattrender. En annan grej jag märkt är att low-proof-cocktails efterfrågas allt mer. Folk vill helt enkelt inte bli lika plakat som tidigare vargtass- och jägerbombsgenerationer. Det är förvisso en bra trend ur ett perspektiv. Med svagare drinkar tenderar kvällarna att bli längre. Med viss risk för att spräcka hela idén kan den partyglade då dessutom unna sig något extra. Är de små får man ta två som fru Karlstein brukar säga.

Full eller 100 proof innebär att drycken innehåller minst 50% alkohol. En sådan starkare vodka eller bourbon är oftast ett måste när man gör bitters. Med low-proof cocktails menas att man skippar de vanligaste drinkbaserna runt 40% (80-proof) som vodka, gin och whisky. Istället används främst likörer med kanske 30-15% alkohol (60-30 proof). Ibland även vin. Gemensamt för dessa drinkar är att de i regel blir sötare. Perfekt en lugn kväll, som efterrätt eller som ett schyst avslut på en lyxbrunch. Long drinks är typexempel på Low-proof-drinkar. En GT med två delar gin och fyra delar tonic hamnar på ungefär 13% och är att jämföra med ett glas vin. Japp, det är fortfarande helt ok med en GT.

En cocktail som är low-proof är klassiska Grasshopper. Den är enkel att göra då den innehåller lika delar av alla ingredienser. En Grasshopper är krämig och inte alls spritig, mer av en efterrätt. Kommer den smygandes kan den faktiskt helt obemärkt ersätta en After Eight till kaffet. Bemödar man sig att garnera kanten med choklad blir upplevelsen ännu trevligare. Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.