Gratinerad fransk löksoppa

oxfile & löksoppa 012Gratinerad fransk löksoppa – eller som man lite matbloggsklichéaktigt skulle kunna kalla den –  en festligare vardagsrätt som passar bra i höstmörkret. Nörd!
Löksoppan trivs särskilt bra i sällskap med ett glas torrt vitt vin, med en brasa och i skenet från en brinnande kandelaber. Ännu mera nörd – ge dig! Den fungerar både som för- och varmrätt, är syrligt sötsalt och det gratinerade brödet på toppen bidrar, trots avsaknaden av dyrare ingredienser med en känsla av lyx. Rätten är uttänkt. Det gillar jag. I mått av kulinarisk verkshöjd kommer den kanske inte ikapp rätter som chiligratinerad hummer, men å andra sidan är det inte alltid förekomsten av lyxingredienser som är det viktiga. Många gånger kan man uppnå samma resultat med endast lite kärlek, en schysst presentation, trevligt sällskap och ett infernaliskt antal värmeljus. Du är förstörd – bryt!
Varsågod. Jag ger er gratinerad fransk löksoppa, lite ljussken, en värmande brasa och ett friskt glas vitt – Bourgogne Chardonnay Les Ursulines.

Gratinerad fransk löksoppa – recept 4 personer
4 gula lökar
3 msk smör
10 dl kalvbuljong
2,5 dl torrt vitt vin
5 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1 msk torkad mejram
salt & peppar
4 tjocka skivor lantbröd
4 skivor emmentalerost

Rensa lökarna och dela dessa på hälften. Skär i ca 4 mm tjocka halvmånebitar. Stek glansigt i smör med en timjanskvist, mejram, salt och peppar. Höj värmen och tillsätt vinet. När det börjar sjuda, tillsätt buljongen. Låt sjuda i cirka 20 minuter under ett lock som ligger lätt på glänt. Rör om då och då.
Skeda upp i höga skålar, placera brödbitarna ovanpå soppan och toppa med riven emmentalerost. Gratinera på högsta värme i grillläge högst upp i ugnen tills önskvärd färg infinner sig. Håll koll! Garnera med en timjanskvist eller torkad mejram. Servera gärna med ett gott nybakat bröd och en rumsvarm emmentalerost. Själv kastar jag ner en extra skiva ost i den heta soppan. Det har blivit lite som en vana. Liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.