Rigatoni – Soprano food

al bondegas rigatoni 006
Efter att i flera veckor frestats vindrickandet och pastapetandet i TV-serien Sopranos, kände jag att det verkligen var dags att ta tag i mig själv och laga en klassisk pastarätt. Utmanande, med tanke på att jag egentligen inte är någon pastakille. Lite fisförnämt har jag inte haft mycket till övers för rätter där allt blandats samman. Lägg till en steriliserad glasburk så har man barnmat liksom. De senare åren har jag dock fått anledning att omvärdera min inställning till pasta. Rätt tillagat, ofta med enklare och klara smaker kan ju pasta vara fantastiskt. Det jag gillar mest med denna Rigatoni är hur man tar färsen ur korven och låter denna koka ihop med tomaterna och vitlöken – ett helt nytt sätt för mig att använda korv.
Jag måste även passa på att tipsa om ett helt fantastiskt rött vin – Stoneleigh Pinot Noir – ett smakrikt men lättdrucket vin, med toner av jordgubbar, körsbär, örter, choklad och ingefära. Ett ”måste-prova-vin”. Hör ni det? Köp!

Pasta Rigatoni -recept 4 personer
400 gr salsicccia
400 gr rigatoni (penne fungerar bra som alternativ)
4 klyftor vitlök
1,5 dl vitt vin
400 gr (1 glasflaska) passata mutti (passerade tomater av bättre kvalité)
1 burk pomodori pelati (skalade plommontomater)
1 msk mörkt socker
1 kruka färsk basilika
salt & peppar

Ta ur färsen ur fjälstren och hacka korvfärsen fint. Värm upp några matskedar olivolja i en stor kastrull och bryn på korvfärsen och den fint hackade vitlöken. Låt allting få lite färg. Höj värmen och slå på vinet. Låt sjuda upp ordentligt. Tillsätt de passerade tomaterna, plommontomaterna och sockret. Socker kan med tidens inställning kännas onödigt, men framhäver sötman i tomaterna på ett ypperligt vis. Hacka 3/4 av basilikan grovt och låt koka med. Låt sedan sjuda under lock i 1-1,5h. Rör om då och då.
Mot slutet – koka upp pastavatten och koka rigatonin enligt instruktionerna. Den ska kokas al dente!
Ta av pastasåsen från värmen och tillsätt resten av basilikan. Spar några hela kvistar basilika till garnering. Blanda sedan 3/4 av såsen med rigatonin i en stor bunke. Tillsätt en näve riven Pecorino Romano. Stjälp sedan över på ett stort, gärna vitt uppläggningsfat. Toppa med återstoden av såsen. Avsluta med lite riven Pecorino Romano på toppen och garnera med basilikan. Sprinkla olivolja över. Prego – Rigatoni ala Soprano!
Trevlig helg Heléne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.