Det här med smaker och dofter är underbart. Man brukar ibland tala om att snålvattnet rinner till. Nu är det inte direkt snålvatten jag talar om, utan snarare när mun, gom och tunga går igång på någonting gott. När salivproduktionen plötsligt börjar gå på högvarv och allt bara vill ut genom mungiporna. Sitter man hungrig framför en tallrik som doftar underbart är känslan inte så svår att föreställa sig. För mig har det dock gått längre än så. Numera kan det räcka att jag tänker på precis rätt mat vid rätt tillfälle och sen är jag igång. Mest uppenbart blir det om jag tänker på något med mer pikant smak, något med beska eller syra. Stoppa i tanken in en fetaost i munnen så kanske ni förstår vad jag menar? Känner ni?
För väldigt många år sedan hade jag en förkärlek för färskpotatis som stekts i smör och ströbröd. Till det serverade jag en stadigt rödrosa, knaperstekt köttbit och grönpepparsås. Ett grönpepparkorn som legat i lag och brister i munnen är ett typexempel på en sådan smak som får mina smaklökar att komma igång. Då det säkert är år sedan jag gjorde denna favoriträtt med grillad entrecôte måste jag göra slag i saken. Det är här det händer. Jag måste sluta. Det rinner…
Grillad entrecôte med stekt färskpotatis och grönpepparsås
Ingredienser
- 400g färskpotatis
- 0,5 dl ströbröd
- 50 g smör
- 2 skivor välmelerad entrecôte á 200-250g
- recept grönpepparsås
Gör så här
Färskpotatisen
- Rubba av det lösa skalet från potatisen. Koka upp vatten med lite salt.
- Lägg försiktigt ned färskpotatisen i det kokande vattnet och låt sjuda i 5-8 minuter beroende på potatisens storlek. Låt sedan rinna av i ett durkslag.
- Värm upp en panna med en rejäl klick smör. Tillsätt potatisen och fördela ströbrödet över potatisen i pannan.
- Låt steka på ganska låg värme tills potatisen är gyllenbrun och helt genomstekt. Rör inte om för ofta. Om det steker lite "torrt" tillsätter jag lite mer smör vartefter.
Grillad Entrecôte
- Grilla eller stek entrecôten på båda sidor tills ytan är knaprig. Temperaturen i mitten av köttet bör ligga på ca 55 grader. Låt sedan vila en stund innan servering.