Grillad högrevskärna med parmesanaioli

Att ut i vår tids mentala istid få haspla ur sig ord. Att samtidigt få sitta i sin trädgård i solen, med ett glas vin. Det är få förunnat. För somliga fattas vin, för andra en blogg. Jag har både och. Jag uppskattar det.
Denna vecka, eller framför allt denna veckas väder har varit sagolikt. Varför kan inte semestern alltid infalla just på sådana här dagar? Det snackas arbetstidsförkortning hit och dit. Ok för mig, jag tar det med, men vad sägs om semesterflex? Tjugo till tjugofem dagar ledigt någon gång mellan början av juni och slutet av augusti. Varje arbetsledares mardröm kan tyckas, men jag ritar ju bara streckgubbar, bloggar och dricker vin, så det drabbar ju inte mig.
Jag har förresten fått tillbaka mina älskade solglasögon. De har varit borta sedan första solen kom fram efter vinteruppehållet. Tydligen hade de hamnat i projektorskåpet, uppe i taket i vardagsrummet. Bra ställe. Verkligen. Frågor på den undanbedes. Jag har ingen aning. Det var Sofia som hittade solglasögonen och nu har hon fått för sig att hon ligger på plus. Vi har delad ekonomi, så jag får väl glädjas åt att det drabbar henne lika hårt.
Ikväll ska det såklart grillas igen. Vi fick tag på en högrevskärna från intilliggande Uddby gård, snacka om närproducerat. En skön välmelerad sak, delad i tre bitar på á ca 400 gram, hängmörad i oändlighet. Såklart att alla i familjen måste ha varsin, men en bit per person räcker gott. Sparsamhet är en dygd. Vi får se om det räcker till en matlåda? Våra middagar är långa och utdragna, fast på ett positivt sätt. Nä, nu måste jag sluta. Grillen börjar bli varm.
Ja just det, glöm ännu inte att gå in och rekommendera mig till jobbet som vininspiratör. Det finns en stor blå knapp där nere till vänster som inte går att missa. Tryck på den. Jämför mig gärna med de andra kandidaterna så blir det mer tydligt om just varför.

Grillad högrevskärna – recept 4 personer
1,3 kg hängmörad högrevskärna
2-3 msk flingsalt
svartpeppar
1/2 dl olivolja

Parmesanaioli – recept 4 personer
2 dl majonnäs (helst hemgjord)
1 dl finriven parmesan
1/2 tsk dijonsenap
1/2 pressad vitlök
1 msk citronsaft (färskpressad)

Gnugga in bitarna av högrevskärna med olivolja, peppar och salt. Jag köpte en finare grillkrydda över disk, men insåg genast att jag skulle följt mitt hjärta och hjärna och bara struntat i den. Huvudregeln är – ju finare kött – desto färre kryddor. Låt sedan ligga och vila på köksbänken i någon timme.
Gör parmesanaiolin. Blanda majonnäsen med samtliga ingredienser och låt vila i kylen. Har du tid, men även om du inte har, så är den fortfarande så mycket bättre med hemgjord majonnäs. På bra ägg. Fuska inte med äggen. Är det vardag unnar jag mig ofta en färdig Hellmann´s. Det är svårt att erkänna, men så är det. Smaka av sältan, saknas något, mer ost?
Parmesanaioli får gärna vara lite trög av ost. Ta fram aiolin några minuter innan servering, så att den inte är kylskåpskall.
Torka av den större delen av oljan från köttet när det börjar bli dags för grillning. Grilla sedan högreven indirekt med glöden vid sidan av. Jag lägger kol till höger och vänster och grillar i mitten. Använd lock om sådant finns, men låt emellanåt kolen få luft i några minuter, så att den inte dör ut och ligger och fulpyr. Inte gott. Snåla inte heller på kolen eller briketterna, det blir så himla tråkigt och smakar dessutom illa när man måste fylla på vart efter. Lägg i så att det räcker från början. När köttsaften börjar komma ut ur de tunnare eller sämst melerade bitarna, börjar det bli lagom att ta av köttet. Låt sedan vila på fat i cirka tio minuter innan ni äter.

innan högrevskärna

 

En kommentar Skriv kommentar

  1. Gee skriver:

    Jag gillar det här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.