Biff Stroganoff – överraskande bra

Jag har inte tid att blogga. Jag måste äta så gott hela tiden. Ett angenämt problem för en matbloggare kan tyckas, men ibland måste man låta sig själv falla igenom. Jag måste släppa kameran, den sista örtkvisten och bara njuta. Därför tar jag en konstpaus ibland. Det är bra för inspirationen. Ni behöver inte vara oroliga, jag har precis tagit en.
Min syster, som på Aftonbladet driver den professionella bloggen Hemmafixbloggen, har det inte lika förspänt. Medan jag i huvudet kan knepa ihop nästa middag och när jag ibland tar en lite längre paus mellan inläggen, springer Monica ständigt på auktioner och loppmarknader för att finna nästa (hemma-) fix. Hennes idéer verkar  i varje fall aldrig att ta slut. Jag förstår inte hur hon orkar eller gör. Monica Karlstein – min lilla idéspruta till syster.
Nu i helgen hade jag först tänkt att köra ett genrep med paella. Om någon vecka eller två ska jag nämligen laga mat på en studentskiva. Stekhällen ska med och det blir live-cooking i en trädgård med fint väder. Det ska bli riktigt kul och jag uppskattar verkligen förtroendet. Frun i huset är själv något av en foodie. Lite spring runt hällen och lagom med press kommer bara att kicka igång mig. Vad kan gå fel liksom, det där har jag ju gjort så många gånger förut?
Vet ni förresten? På fredag får vi gäster. Två par med barn. Det var ju då jag hade tänkt att repetera paellan. Sedan fick jag höra att  skaldjur och koriander tydligen var lite svårsmält. Avstå skaldjur? Var whisky gott första gången? Dags att öva. Gå på räkorna, mumsa i er musslorna och vrid upp ostronen. Hummer är naturens sätt att ge tillbaka för avsaknaden av gud och himmelrike. Ta mina pengar, låt mig åka pendeltåg till jobbet, kedja fast mig framför ett korpenmästerskap i curling eller pimpla i mitt akvarium. Välj något eller gör allt det där, men ta aldrig aldrig ifrån mig min koriander eller mina skaldjur. Gör inte det. Jag är en god människa, om än lite väl ironisk och skojdryg ibland.
Vi får se. Jag kanske bjuder gästerna en kalvfilé Oscar istället. Den där klassiska rätten med choronsås, sparris och lysande röd hummerklo. Fast denna gång toppad med lite symbolisk koriander. Bara en kvist. På pin kiv. Välkomna kära gäster! Vi ses på fredag.
Ikväll tänkte jag bjuda min familj på något lite enklare. En klassisk biff Stroganoff. Avskalad och underbart gott. Lite sälta, syra och sötma. Allt på en gång. Ha en trevlig långhelg!

Biff Stroganoff – recept 4 personer
400 g strimlad lövbiff
8 små schalottenlöker (delade på mitten och tunt skivade)
15 bruna skogschaminjoner/kastanjechampinjoner (skivade)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
1 dl vitt neutralt vin (utan inslag av banan!)
2 tsk dijonsenap
2 msk tomatpuré
3 dl kalvbuljong
3 dl vispgrädde
salt & svartpeppar
smör att steka i
persilja
ris (4 personer)

Förbered ingredienserna. Strimla, skala, skiva och hacka. (Se ovan).
Stek köttet på hög värme i smör. Det ska ta färg och får inte koka. Kör lite åt gången i pannan och häll sedan över i en gryta vartefter. Stek sedan schalottenlöken i lite mer smör i samma panna där köttet tidigare varit. Få inte för dig att diska pannan emellan. Löken ska bli glansigt fin och ha lite stuns kvar. Häll över till köttet i grytan. Höj sedan värmen på pannan och ha ner champinjoner och vitlök. Svampen ska få mer färg och vara glansig runt om. Torra snittytor botas med smör. Häll över i grytan, utan onödigt stekflott när färgen är till belåtenhet. För mycket flott i grytan riskerar att få grytan att skära sig ännu mer än vad den antagligen kommer att göra ändå.
Värm upp grytan och tillsätt sedan vinet. Låt koka in i köttet. När vinet har reducerat – tillsätt tomatpuré, dijon och kalvbuljong. Låt åter koka upp och sjud utan lock i några minuter. Sänk sedan värmen och rör varsamt ner grädden. Låt sedan stå på spisen på väldigt låg värme under tiden tillbehören förbereds.
Nu finns det tid att koka ris. Jag kör alltid samma grundrecept till 4 personer. 3 dl ris och 5 dl vatten. Lite salt. Jag blandar allt i en kastrull, lägger på ett lock och låter koka upp. Jag sänker sedan värmen något snäpp över lägsta och låter sjuda under lock i 15-20 minuter. Tjuvkika inte, ris behöver ingen uppmärksamhet. Slutligen stänger jag av värmen, tar av locket och låter torka upp i några minuter med kastrullen kvar på plattan. Succé varje gång.
Smaka av din biff Stroganoff med salt och peppar. Servera med riset och toppa med persilja. Klart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.