Grillad makrill, zucchinisallad, sparris och parmesan

Det är svårt att finna inspiration och lust en onsdag i november. Tankarna började så, men hur jobbigt är det egentligen? Inte speciellt ansträngande med tanke på utgången och med utgången menar jag inte bara att maten blir bra. De nära omkring mig blir glada när jag anstränger mig, när jag överrraskar. Ett upphällt glas vin intill det tända ljuset i fönstret i hallen kan göra underverk med vilket humör som helst. Att göra någon lycklig är en stor behållning och antagligen en av anledningarna till att jag tycker om att laga mat. Så här års är det närmast en förbannad skyldighet att liva upp vardagen lite extra. Jag tänker inte gå under. Inte detta år, ej eller nästa.
Grillen rycktes fram till under taket på framsidan, två påsar kol fanns kvar i uterummet. Så mycket går inte åt, men tydligen tog grillsäsongen slut tidigare än beräknat. Lite trist, men nu är uppehållet över.
På menyn står grillad makrill, en zucchini- och ruccolasallad, en kanske överflödig kall sås på crème fraîche, citron och lite flytande honung. Hade jag haft pumpakärnor hemma, hade jag rostat dessa och strött någon näve över salladen. Då jag inte kan stanna där, sjuder jag även lite sparris krispig och hyvlar parmesan över den. Några stänk balsamicokräm. Tack Emilio för den fina parmesankärnan. Den var helt klart uppskattad.

Grillad makrill med zucchinisallad, sparris och parmesan – recept 4 personer.
4 hela makrillar (ca 30 cm långa)
2 ekologiska citroner
4 stjälkar rosmarin
2 zucchini (strimlad med en potatisskalare (utan skal)
1 låda ruccolasallad
1 skvätt olivolja
2 knippen färsk grön sparris
parmesanost (hyvlade flarn)
(balsamicokräm)
(3/4 dl rostade pumpakärnor)
olivolja
salt & peppar

Kall citronsås – recept
2 dl crème fraîche
1/2 tsk honung
3/4 ekologisk citron (det zestade skalet)
1 msk pressad citronsaft
salt & peppar

Tänd grillen. Rensa och ta ur makrillarna. Skär försiktigt några snitt på var sida på utsidan av fiskarna. Gnid in fisken med lite citronsaft, salt och peppar. Stoppa in en hel kvist rosmarin i buken på varje makrill. Lägg sedan åt sidan och förbered sallad och sås.
Skala zucchinin, fortsätt sedan med potatisskalaren att gå runt zucchinin på längden. (Hyvla två zucchini. Att böja zucchini i plural känns snarast omöjligt, att slå upp det är fusk, om än en aning antiintelligent). Det ska bli långa, ca 1-2 cm breda strängar. Lägg ner den strimlade zucchinin i en bunke. Stänk över olivolja och citronsaft från ca 2 klyftor. Salta och peppra. Blanda  och smaka av.
Ta fram ruccolan, ofta är den köpt redan sköljd. Vänd runt med zucchinin. Känns det för torrt så skvätt ned lite mer olja. Smaka eventuellt av med mer salt. Ställ åt sidan.
Gör nu såsen. Blanda crème fraîche, honung och citronsaft. Lite peppar och salt. Klar.
Förbered en ganska stor kastrull på spisen med hett vatten och någon tesked salt. Vattnet är till sparrisen, men glöm inte bort kastrullen på spisen, för nu är det dags att grilla.
Makrillen grillar jag indirekt vid sidan av glödbädden. Det är svårt ändå att hålla skinnet intakt. Vid servering vänder jag alltid den bästa sidan uppåt. Om det finns någon. Ett hett tips är att bara vända makrillen en gång. Makrill av denna storlek tar ungefär 4-5 minuter på var sida. En grillad makrill har en tendens att öppna sig något i buken, varför det är ganska lätt att se om även det djupaste köttet omkring ryggraden har börjat att ändra färg från mörkare till lite ljusare. Makrillen påminner lite om tonfisk och bör därför inte grillas lika hårt som exempelvis gädda. När jag anser fisken färdig plockar jag av den med en stor stekspade och täcker fatet med aluminiumfolie. 
Hetta nu upp det redan uppvärmda vattnet på spisen. När vattnet kokat upp tar jag bort det från plattan, kastar ned sparrisen och täcker med lock. Sparrisen är färdig efter ca 5 minuter. Det är inte så noga när man kokar sparris på detta sätt. Den blir alltid krispig och bra. Kolla gärna in mitt inlägg om hur man kokar perfekt sparris. Medan sparrisen blir färdig låter jag några kraftiga klyftor av citron ligga kvar på grillen. De behöver inte vändas. Den grillade citronen är underbar att pressa över den grillade makrillen.
Till grillad makrill dricker jag gärna rött vin. 2013´s årgång av Ruffino är en otroligt prisvärd Chianti, som passar bra.

grillad makrillgrillad makrill


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.