Rödspätta i ugn med ostronskivling, stenbitsrom och grädde

Det här är ett gammalt men tidigare ”obloggat” recept. Kanske det sista avdammade receptet ifrån släktsamlingen som tidigare aldrig publicerats? Antagligen det sista som jag har kvar? Jag ser dock inte på det som ett problem. Det är kul med främmande kombinationer och det stora incitamentet att söka nya idéer var ju en av anledningarna till att jag startade Karlstein.nu och började blogga.
Första gången jag hörde om detta recept rynkade jag lite på näsan. ”Rödspätta med stekta champinjoner, svart stenbitsrom och vispad grädde? Att täcka fisken med vispad grädde. Varför?”
Nu för tiden vet jag bättre. Det som låter gråtråkigt har visat sig vara en lättlagad liten pärla och jag vet flera i släkten som lagar denna rödspätta flitigt. Anledningen till att jag inte gör den oftare har inte med smaken eller resultatet att göra. Den är helt enkelt för smidig. När jag lagar mat vill jag böka, stöka, röra och presentera snyggt. Med denna rätt är det sistnämnda närmast en omöjlighet. Inte heller blir det särskilt bökigt eller stökigt. Nåja, då jag ogillar att laga mat efter givna recept kan jag inte låta bli att modifiera, lägga till och dra bort. Champinjonerna byter jag ut mot ostronskivling, en lök och lite skaldjursfond kommer till. En skvätt vitt vin med lite syra får förstärka och ge smak. Nu blev det genast lite festligare. Låt säga att det här får bli torsdagsvarianten, även om den andra duger fint. En måndag. Det kanske är en idé att laga rödspätta nästa gång vi blir många? Faktum är att rätten är så enkel att jag tror att det är helt möjligt att laga den till 20 personer på under 45 minuter.
Jag serverar gärna med ris, då såsen, tagen med slev ur sin ugnsform och med sältan från stenbitsromen gör sig otroligt bra just ihop med ris. Idag låter jag några gröna sparrisar förgäves kompensera för den annars totala avsaknaden av bildlig skönhet.
Apropå. Min farfar kallade i förakt ris för myrägg. Tio är senare var just ris bland det bästa han visste. Något ännu roligare är att Sofia idag, på väg in från bilen, var så pass upptagen med att kolla vinterjackor i mobilen att hon plurrade i en vattenpöl. Plask. Det var fantastiskt kul och jag kände mig bara tvungen att berätta. Imorgon har jag förberett för en fredagsdrink. Som så många gånger tidigare har jag även denna gång för avsikt att bjuda på en riktig klassiker.

Rödspätta i ugn med ostronskivling, stenbitsrom och grädde – recept 4 personer
800 g filéad rödspätta (ca 10-12 filéer)
25 g smör
300 g ostronskivling (grovt skuren)
1 gul lök (hackad)
(1 msk koncentrerad skaldjurfond)
(0,5 dl torrt vitt vin)
2 burkar svart stenbitsrom (150g)
7 dl vispgrädde (40%)

Skiva ostronskivling grovt. Stek den sedan ganska hårt i en klick med smör och eventuellt lite rapsolja. Spar lite av smöret. Använd det sista smöret till att smöra en större ugnssäker form. När skivlingen tagit färg har jag i löken som nu är hackad. Låt löken mjukna något och bli glansig. Salta lätt och dra några drag med svartpepparkvarnen.
Bred ut svamp och lökblandningen i botten på den smorda ugnsformen. Täck sedan svampen med ett första lager rödspätta. Gå åter igen över, fast nu med vitpepparkvarnen.
Bred ut stenbitsromen jämnt över fisken. Lägg sedan ner det sista och övre lagret med rödspätta. Droppa eventuellt ut lite koncentrerad skaldjursfond på toppen. Eventuellt en skvätt torrt vitt vin.
Klicka ut den vispade grädden. Bred ut i formen och ställ sedan in i ugnen. Det tar ca 20 minuter i 200 grader varmluft. Den vispade grädden bildar ett vackert täcke. Låt rödspättan och grädden stanna något innan servering.

rödspätta mmed ostronskivling stenbitsrom och grädde

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.