Där satt den måltiden. En av årets tio bästa. Vi är ännu bara halvvägs in på det nygamla året, men ändå, den här middagen kommer jag minnas. Köttet – picanhan, hamnade på grillen och betedde sig precis som jag ville. Färgen kom snart och efter det var det bara att passa. Chimichurrin jag fick ihop saknas ord för, men vi tar det från början.
Som ni alla vet gillar vi brasilianskt. Får man bara tag på rätt bit så kan det stundtals vara magiskt. Ibland kan den vara lite svår, fibrerna kanske ligger fel, men när den är bra händer det saker i munnen. Dess kappa och struktur är en ren fröjd, den enda nackdelen är att den är så svår att få tag på.
Sofia och Eyvind var förbi Hötorget och jag kunde inte låta bli att höra om de hade lust att titta förbi Latinamerikanska livsmedel för en rejäl bit picanha. Med hem kom även ett brasilianskt churrascosalt, citroner och flertalet tips om tillredningssätt. Jag skrattar, men har aldrig förstått det där, jag har sett det tidigare, men jag som man får aldrig riktigt samma sköna tips som Sofia eller den vackra kvinnan intill. Nåja, jag får skicka Sofia fler gånger. Så länge hon håller sig på rätt sida om disken får ju jag också njuta. Efter att Sofia och Eyvind flertalet gånger försäkrat att de gillade kött med riklig melering var de på väg hem. I kassen låg en picanha som vi ännu inte visste var fantastisk.
Glad över att Sofia bara fallit för specialsalt och nya idéer mixade jag ihop en chimichurri. Chimichurrin blev en blandning av känsla och passion. Förmodligen den bästa jag gjort och smakat. Jag vet, min blygheten är bara en fasad.
Kvällen avslutades för tidigt i uterummet. Någon har ju inte semester förrän om ytterligare två veckor.
Ta mitt chimichurrirecept nedan och gör det till ert eget. Höfta, lägg till eller ta bort. Gör det inte så svårt i sommar, matlagning är ingen vetenskap, det finns inget rätt eller fel. Grilla ett bra kött, rör ihop en god sås och servera till en enkel sallad. Att laga mat är en konst där det alster med mest inneboende känsla kommer att utmärka sig. Smakerna kommer att finnas där så länge solen skiner. Om den inte gör får ni krydda med något extra.
Grillad picanha med chimichurri
Ingredienser
Grillad salt- och citronrubbad Picanha:
- 1kg picanha på bit, alternativt 4 tjocka skivor
- 2 citroner
- 2 lime
- Churrascosalt (alt. annat grovt salt med bra smak)
Chimichurri:
- 1 kruka kravmärkt koriander
- 1 kruka persilja
- 1 kruka oregano (bladen)
- 1 lime (juicen)
- 3 dl olivolja
- 1 grön paprika
- 1 röd chili (inkl. kärnor)
- 1 gul chili (inkl. kärnor)
- 4-5 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
- 3 msk rödvinsvinäger
- 1 msk torkade chiliflarn
- 1/2 rödlök
Gör så här
Grillad salt- och citronrubbad Picanha:
- Snitta kappan på diagonalen precis in till köttet.
- Vänd sedan och kontrollera hur fibrerna löper. De brukar gå lite på diagonalen. Skär rejäla bitar tvärs emot dessa fibrer.
- Gnid in med citronzest och grovsalt. Låt ligga framme på bänken i en timme. (Kortare tid om det är väldigt varmt ute).
- Grilla sedan över het glöd tills skivorna fått fin färg. Dela och grilla citrusfrukterna (upp och ned) under tiden. Vänd köttet först när de släpper från gallret. Det är bättre att en sida får perfekt färg med knapriga yta.
- Grilla köttet till önskad temperatur. (Personligen vänder jag bara köttet en gång, annars hinner inte maillardreaktionen uppstå innan köttet är färdigt).
- Låt alltid köttet få stanna på tallrik en stund innan tranchering.
- Citronen och limen får man själv pressa över efter servering. Servera med salt på bordet.
Chimichurri:
- Kör samtliga ingredienser i en mixer. Blandningen ska bli ganska fin.
- Smaka av med peppar och salt. Bäst blir chimichurrin om den får stå ett tag innan servering.