Det har börjat pirra lite och är så nära nu. Sommarkvällarna, ljuset och grundvärmen är här och det bästa ligger fortfarande framför mig. Tanken på semester är som vackrast när veckorna inte har naggats i kanten. Inte en dag är förlorad, allt är ännu orört. Man vill att den ska kicka igång, men ändå inte. Lite som med kakan.
I helgen flyttade vi ut i uterummet. Snart dags för -”blomma!” igen. Jag älskar att sova därute. Man kommer närmare sommaren på något vis. Det genomskinliga taket släpper in bra med ljus medan den gröna vinrankan omringar och skänker en känsla av trygghet. Det gör knappt något om det regnar. Jag gräver bara djupare och förlorar mig själv i högen av kuddar. En annan fördel med att sova ute, utöver den friska luften, är att det blir mycket svårare att ligga kvar och dra sig på morgonen. Även om kvällen innan blivit sen tycks jag vakna pigg och mer omedelbart. Det är bra, man behöver hjälp att komma upp ibland. Sängen kan vara alldeles för skön.
Bäst sover man nöjd efter en god middag. Till middagen som kommer ge mig god sömn i natt, använder jag de största räkorna jag kan få tag på. Idag blev det stolta 8/12-räkor. Det innebär att det går ungefär 10 räkor per ett halvt kilo. En ok storlek. Som alltid med skaldjur kryddar jag avvägt och försiktigt. Smaksättningen får gärna ha karaktär, men jag marinerar räkorna varsamt för att inte kväva dess naturliga smak. Första gången jag åt jätteräkor med denna kryddning var jag lite rädd att kryddningen skulle ta över. Så behöver det inte bli. Skaldjuren blir bara fräscha. Räkorna är plättlätta att göra. Det svåraste är faktiskt att välja vin till. Rött eller vitt? Jag går på det förra och väljer en mild Pinot från Russian Valley. Se till att grillen är riktigt varm innan ni sätter igång. Jag håller rätt på alla räkorna i en grillwok. Alternativet är att man drar upp dem på spett. Innan vändning penslas de med marinaden. När man vänt går det fort. Man vill hinna få en fin krispig yta utan att de går för länge. Jag serverar rött råris och en mild dijonsås som egentligen bygger på samma smaker som marinaden. Varför göra det svårt. Burkarna står ju ändå kvar på bänken.
Så, ge mig nästa dag nu, ge mig ännu en natt. För mig ett steg närmare helgen!
Grillad scampi i dragon och dijon
Ingredienser
- 800 g scampi
Marinaden
- 2 fint rivna vitlöksklyftor
- 1,5 msk dijonsenap
- 2 msk inlagd dragon (i vitvinsvinäger)
- saften av en liten citron
- 1 dl rapsolja
- salt och peppar
Dijon-och dragonsås
- 2 dl crème fraîche
- 1-2 msk dijonsenap
- 1/2 finriven vitlöksklyfta
- 1/3 pressad citron
- 3 tsk inlagd dragon (i vitvinsvinäger)
- 1-2 tsk flytande akaciahonung
- salt och peppar
Tillbehör
- Rött råris till 4 personer
- Valfri salladsmix
- citronzest
- salt och peppar
- olivolja
Gör så här
Räkorna
- Skala räkorna, skölj av dem väl och låt rinna av ordentligt.
- Blanda ihop marinaden och ha i räkorna. Låt stå kvar på bänken och rör om emellanåt. Jag låter räkorna marinera medan riset kokar färdigt. Det tar ungefär 30-40 minuter.
- Grilla räkorna på hög värme under kort tid. De ska hinna få spänst på ytan.
Dijon-och dragonsås
- Blanda samtliga ingredienser medan grillen blir varm. Smaka försiktigt av med citronsaft, peppar och salt. Förvara i kylen tills några minuter innan servering. Smaka sedan av ytterligare en gång, det har hänt mycket med såsen efter endast några få minuter i kyl.
- Jag blandar alltid ut lite olivolja i det röda råriset, det blir godare och vackert glansigt då. Ett annat tips är att koka det med någon tesked grönsaksfond.
- Servera räkorna med en neutral sallad med citronzest, peppar och lite salt.
Hej Thomas,
Gillar din blogg skarpt!
I senaste receptet med Scampi tror jag du missade att ange mängd Dijon i såsen. Går säkert att testa sig fram men ändå.
Mvh
Jonas
Vad glad jag blir.
Jag hade ungefär en dryg matsked dijon i. Tack för notisen, jag ska lägga till dijon i receptet. 🙂