Det tågar på nu. På söndag är det redan andra advent. Snart smäller det till och innan vi tackat värden för glöggen så står vi där på nyårsafton med röda kinder och fäller en tår. Aningen rörda kramar vi om dem som vi har kära, medan vi konstaterar att ännu ett år har passerat. Själv har jag alltid gillat denna nystart som nyåret innebär. Det är som att få ett nytt bänkpapper i skolbänken, som en vacker mise en place innan favoriträtten ska börja lagas. Man står redo, men ännu är allt orört.
Ungefär vart tredje år firar jag jul på riktigt. Det går i vågor. Jag låter julen mest ske under två år, för att sedan kunna gå loss ordentligt under det tredje. Kanske behöver man ta ett steg tillbaka ibland för att ha energi till att verkligen omfamna högtiden när man känner sig mer kramsugen? Jag tänker att det med julen har blivit lite som med hockey-VM. Kanske ”spelar” vi jul för länge och har därför svårt att orka med hela vägen fram?
Under den första perioden, nu och sedan några veckor tillbaka, känner vi mest på julen. Den här tiden gillar jag. Det är nu vi tar fram det som vi gillar mest – de godbitar som vi inte kan hålla oss ifrån. Vi provsmakar julskinkor, går på glöggbjudningar, äter pepparkakor och ser fram emot den stundande ledigheten. Kanske anar vi vad som komma skall, men ännu är det lång tid dit. Ingen stress.
I andra perioden går allt snabbare. Julklappar ska inhandlas och alla ”måsten” som vi egentligen kunde ha tagit tag i redan i första delen av december hinns inte med. Vad hände? Det enda jag minns är att Luciatåget gick iväg precis efter att grannen i elfte sekunden kunde låna ut en tomtedräkt. Tårar avvärjda.
I sista perioden, efter julbord med jobb och kalas hos folk som oförskämt nog ska fylla jämnt, höjs takten. Det är i slutminuterna som det ska avgöras. Öka lite till nu innan slutsignalen ljuder och tystnaden infinner sig.
I år, vilket råkar vara det tredje året, tänker jag göra allt lite annorlunda. Jag tänker tända den där extra brasan när jag vill, jag tänker servera än lite mer glögg med julgodis om jag vill och jag ska förbereda den där julmaten ännu bättre för att jag har lust. Om sedan julstressen ändå skulle bli för påtaglig, ska jag bokstavligen gå ut och stoppa huvudet i snön. Väl inne igen ska jag ta en värmande bastu innan jag brer mig själv en rejäl julskinkemacka och häller upp en julmust. När jag sedan slagit mig ned och njuter min julskinkemacka, ska jag likt Ferdinand under sin korkek tänka på allt det där som är bra med julen. Om knäcken blir för hård eller om julkorten inte går i väg över huvudtaget, vad gör det? Allt kommer att bli bra ändå. Det blir det alltid. Snart sitter vi där framför granen och då är allt det jobbiga som bortblåst.
I detta och tre senare adventsinlägg kommer jag att presentera fyra julskinkemackor i samarbete med Scan. Det kommer att bli annorlunda ”mackor” blandat med mer klassiska och ju närmare dopparedagen vi kommer desto mer julskimriga kommer de att bli.
Till min ”Grilled cheese julskinkemacka” i detta inlägg har jag använt mig av årets julskinkenyhet. Det är Scans klassiska julskinka som kommer hel, men redan är griljerad och skivad. Ett bra alternativ för alla som vill ha perfekta skivor, men ändå kunna servera en hel skinka på julbordet. Som självutnämnd julskinkekonnässör med särskild erfarenhet, vill jag passa på att intyga att denna julskinka knappt lämnar några spår efter sig i köket. Något att ha i åtanke om man som jag hör till dem som brukar avnjuta en mer ljusskygg julskinkemacka senare på kvällen.
Grilled cheese julskinkemacka
Ingredienser
- 2 skivor ljust bröd (av levaintyp)
- 4-6 skivor av Scans griljerade och skivade klassiska julskinka
- 4-5 dl riven julost (edamer)
- 1 msk dijonsenap
- 1 näve ruccolasallad
- Bregott
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Börja med att skära skivor av brödet. Man kan antingen välja att skära brödet i vanliga skivor. Jag föredrar dock att göra en enda större smörgås, varför jag skär jag av toppen på brödet och fortsätter nedåt. På så sätt kan jag använda hela brödets storlek och få ut en större macka. (De kanter som blir över passar utmärkt att ställa fram på bordet med lite vitlökssmör eller annan röra i samband med en annan måltid).
- Använd två skivor bröd av ungefär samma storlek. Bred en sida av varje brödskiva med Bregott eller annat smör med hög fetthalt. Lägg ihop och vänd smörsidorna mot varandra.
- Bred sedan ut dijonsenapen (eller er favoritsenap) på det översta brödet. Bygg sedan vidare med riven ost, julskinka, ruccolasallad och slutligen ytterligare ett lager ost. Peppra efter smak.
- Värm upp en grill- eller stekpanna. Lyft sedan över den översta brödskivan (den med fyllning på) och lägg med smörsidan ned i den heta pannan. Toppa med den andra brödskivan med smörsidan uppåt.
- Placera exempelvis en mindre stekpanna eller något annat med viss tyngd ovanpå mackan.
- Stek sedan länge på ganska låg värme. All ost måste hinna smälta innan brödet blir för bränt på utsidan. Vänd när färgen ser bra ut och ställ tillbaka tyngden.
- Kontrollera att osten känns helt smält. Lyft och tjuvtitta in i mackan.
- Räkna med en total stektid på ca 10-15 minuter beroende på brödens tjocklek.
- Skär upp och servera med en kopp te som mellanmål.