Halstrad sea bream med färskpotatis och brynt smör

Fredag igen! Tanken var idag en stor fyllig skaldjurspaella, gjord på mustig buljong av hummerskal och vitt vin. Eftersom de riktigt stora räkorna inte längre finns med oss på grund av någon dum lista och sura fiskpinnsätande människor som ändå aldrig köper färsk fisk, blev paellan inställd. En annan anledning skulle även kunna vara att min paellapanna lätt serverar 8-10 personer. Ikväll var vi tre. Detta har dock aldrig utgjort något hinder. Paella ska lagas ordentligt, i stora mängder och helt på känsla till tonerna av någon gammal spansk semesterlåt. Självklart konsumeras det mängder med krispigt gott vitt vin under tillagningen. En favorit att laga. Halva nöjet.
Ikväll är det dock dags för Molly och Dolly att göra comeback. Halstrad sea bream, dränkt i citronsaft och skuren dill. Ackompanjerad av färskpotatis och brynt smör. Enklare än paella, men ändå helt fantastiskt. Förresten, denna fisk ska helst grillas på en kolgrill. Det har Sofia bestämt och minsann berättat för fiskhandlaren. Hon lyckades dessutom få en livedemonstration av hur man tar ur fisken. Vilken tur att hon frågade, för jag hade ju ingen aning. Verkligen. – Och nä. Fiskhandlaren var inte en ung blåögd nordisk prins med två dagars skäggstubb. T-shirt och avklippta jeans hade han säkert, för korta? Väl hemma fick vi dessutom göra om det, han hade fuskat. Jag tror inte på den där urringade toppen, förutom vid prutning. Kanske ville Sofia bara hänga kvar lite bland humrar, ostron och tankar om champagne ytterligare en liten stund? Jag roddade resten i butiken under tiden. Även en mästerkock behöver mjölk och andra kolonialvaror. Ikväll dricker vi öl till fisken. En klassisk Staropramen.

Halstrad Sea bream med färskpotatis och brynt smör – Recept 3-4 personer
3 hela (urtagna) sea breams (guldbraxen)
8 stjälkar dill
1/2 kastrull färskpotatis
400 gr brynt smör
2 citroner
Flingsalt, vitpeppar

Ta ur fiskens maginnehåll. Skär snygga snitt på sidan av fisken, precis igenom skinnet. På så vis att olja, citronsaft, sälta, peppar och dillsmak kan tränga ner. Massera in nyss nämnda kryddor i och på fisken. Låt ligga till sig i kylen i någon timme. Inte längre. Förbered grillen. Torka av fisken. När din sea bream har grillat färdigt har du förhoppningsvis kokat potatisen i rikligt med dill och flingsalt samt brynt smöret till en gyllenbrun perfektion. Klipp ner lite dill i det brynta smöret när det tagits av från värmen. Dillvippa på toppen. Har man av misstag förbrukat all dill tar man en kvist av basilika istället. En citronklyfta.
Enkelt och rent upplagt har man skapat sig en riktig sommarklassiker. Nygrillad sea bream vid havet. Perfekt!

seabream

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.