Någon gång ibland känner jag för att unna mig något extra. Det är viktigt att aldrig låta vardagen ta över. Det är därför jag några gånger i veckan gör just det. Unnar mig något extra. I torsdags gjorde jag en skummig hummersoppa och friterade chili cheese. Hummersoppa och chili cheese är sådan där mat som kan göra vem som helst på bra humör. Hummerfonden som jag egentligen bara slår lite grädde i fanns klar i frysen sedan tidigare, förmodligen från en annan dag vi kände för att unna oss. Visst kan det ta emot att efter att ha njutit en borgerlig skaldjursplatå ställa sig vid spisen och göra fond sent på kvällen, men det är alltid värt det. Vore det lag på det skulle man inte behöva tveka. Har man njutit hummer är det nästan en skyldighet att koka fond på skalen.
Härligt krispig och krämig chili cheese är hur enkel som helst att göra.
Jag delar Jarlsbergost i lika stora kuber. Av en ost får jag ut straxt under trettio kuber vars sidor mäter mellan 2-3 cm. I kuberna lägger jag ett snitt 2/3 ner i osten. Snitten fyller jag upp med galet mycket finhackad spansk peppar. Till en ost går det åt ungefär 6-8 chilifrukter. Det är viktigt att överfylla kuberna med chili. Mycket kommer ändå att ramla ur under paneringen. Dessutom är det något med det feta i osten som gör att det aldrig blir särskilt starkt ändå. Vill man kan man lura ner lite habanero också. Sedan är det bara att dubbelpanera chili cheesen. I sista vändan rullar jag den i panko. Det asiatiska ströbrödet blir mycket krispigare än vanligt bondströbröd. Försök se till att paneringen verkligen omsluter osten. Ett friterat tomt skal och flytande ostmassa i frityrgrytan gör ingen glad.
Het krispig chili cheese serverad till en skummig elegant hummersoppa och ett glas champagne kan verkligen göra skillnad.
Skummig hummersoppa med pankofriterad chili cheese
Ingredienser
Hummerfond
- ca 1 kg skal från hummer, men även andra skaldjur som havskräftor, räkor ostron etc.
- 1 gul lök (hackad)
- 50 g smör
- 3 dl torrt vitt vin
- lite purjolök (grovt hackad)
- någon morot (grovt hackad)
- 1 msk paprikapulver
- 2 L vatten
- 6 msk koncentrerad hummerfond
Hummersoppa
- 1 L hummerbuljong (se ovan)
- 4 dl vispgrädde
- (4 cl cognac)
- salt och peppar (vit och svart)
Chili cheese
- ca 500 g Jarlsberg (ost)
- 6-8 röda chilifrukter (spansk peppar)
- 2 dl mjölk
- 1 tsk paprikapulver
- 2 dl vetemjöl
- 4-5 uppvispade ägg
- 1-1,5 påse panko
- 2L olja att fritera i
Gör så här
Hummerfond
- Klipp sönder skalen. Se särskilt till att alla ben och ihåligheter är öppna så att de kan släppa ut smakerna. Värm upp smöret i en stor kastrull. Tillsätt paprikapulver och tomatpuré. Stek sedan på skalen och de grovt hackade grönsakerna på ganska hög värme. Tillsätt vinet och låt det ånga upp bland skalen en stund. Tillsätt sedan vatten och koncentrerad fond. Koka upp och låt sjuda under lock i någon timme. Sila sedan av spadet och reducera ned tills cirka 1/4 återstår.
- Låt svalna och frys in eller använd direkt.
Hummersoppa
- Värm upp buljongen. Tillsätt grädde och övriga ingredienser. Låt sjuda i cirka tio minuter. Smaka av med peppar och salt. Beroende på buljongen styrka kan man finjustera smaken med lite extra koncentrerad hummerfond.
- (För en skummigare soppa slår jag ned soppan i en sifon som jag matar på med en gräddpatron. Spruta sedan försiktigt ut soppan i skålar. Servera med chili cheese.)
Chili cheese
- Dela osten i kuber som mäter ca 2,5 cm på sidorna. Lägg ett snitt i kuberna ca 2/3 ned. Fyll upp snittet med hackad chili. Tryck ned ordentligt.
- Blanda mjölk med paprikapulver. Vispa upp äggen och lägg ut vetemjöl och panko på två tallrikar.
- Paner sedan ostkuberna. Doppa i mjölkblandningen, sedan vetemjöl, sedan ägg och sist panko. Var noga så att paneringen sluter tätt.
- Värm upp oljan till 160-180ºC. Lägg ostbitarna på en hålslev och hasa försiktigt ned i oljan. Ungefär 8-10 st i taget brukar vara lagom. Ta upp efter ca 1 minut eller när de fått fin färg eller då kuberna börjar släppa ost genom paneringen. Låt torka upp något på hushållspapper. Servera omedelbart.