Hjortron med vaniljbavaroise och basilikagelé

Hjortron med vaniljbavaroise och basilikagelé – hör hur det låter. Förhoppningsvis är det gott. Det är definitivt präktigt, överambitiöst, högtravande och lite småborgerligt. Jag vet, men ibland bara måste man. Försöka höja sig ett snäpp alltså. Då har jag några bra tips att utgå ifrån. Tips för en lyckad matblogg. Se nedan.
Blanda olika ingredienser som du vanligtvis inte finner ihop. Ju mer smakerna skär sig på pappret, desto större blir överraskningen i munnen. Se sedan till att rätten tar lång tid att göra. Överdriv din insats. Skapelsen får absolut inte gå att slänga ihop direkt efter en snabbhandling. Den måste helst planeras i förväg, verka uttänkt och ha verkshöjd. Skriv gärna lite om planeringen innan. Den veckolånga planeringen.
Färgerna är viktiga också. Det ska se förbannat bra ut, för att sedan fotograferas i någon konstig miljö. Helst ska inte omgivningen ha någon anknytning till själva rätten. Jag tänker seabream på ett altangolv, skaldjur framför en gräsmatta eller en pannacotta utanför ett grävlingsgryt. Jag ser svalkande öl på toppen av ett fint Bordeauxfat. Det får heller inte vara tal om någon slevauppgulasch. En sådan rätt går bort.
Helst ska rätten också serveras på annorlunda porslin. Det var i och för sig en sanning med modifikation. Vadå porslin? Ska det se riktigt bra ut ska ju helst biffen tillsammans med primörer vila på en kubisk gatusten i granit, med rödvinssåsen rinnandes efter stensidorna. Långsamt rökgrillad laxsida på kluven björkstam är en annan klassiker. Är ni flera? – riv ner hallspegeln och servera din Oxfilé Provencale på den. Själv brukar jag lägga krustader med fyllning ovanpå stora gröna rabarberblad.  De blir liksom som små mumsiga öar i ett grönt hav då och därmed tillräckligt konstigt och överambitiöst för att fungera.
Jobba på köksfranskan. Den är oersättlig. För att imponera måste man kunna slänga sig med komplicerade uttryck. Ju fler apostrofer och specialtecken per stavelse desto bättre. Är köksfranskan skral – googla! Det är vidare en dödssynd att ersätta i svenskan redan inarbetade franska kökstermer som tranchera och blanchera. Ord som ”skära upp” och ”koka hastigt” är ett big no no. Såser monteras alltid. Innehåller de ingen smörklick på slutet – ljug. Det här är ett ypperligt tillfälle att få in ännu ett låneord.
Slutligen ska namnet på själva anrättningen i blogginläggets titel följas av vad jag skulle vilja kalla ett kraftord. Ordets uppgift är att skapa intresse, hänvisa till en händelse, vara fyndigt, roligt eller bara beskrivande. Exempel på kraftord är – ”pasta med attityd”, ”min revansch”, ”hardcore cooking”, ”snittar på hög nivå” eller ”så här gör man”.
Mitt bästa tips är ändå att få maten att smaka bra, gärna bättre men helst bäst. Att endast få den att se bra ut eller låta god är en barnlek.

Hjortron med vaniljbavaroise och basilikagelé – recept 4 personer
Hjortronbotten

250 g Frysta hjortron
1 dl strösocker

Vaniljbavaroise
2  gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 dl gräddfil

Basilikagelé
1 dl sött vitt vin
2 st. Gelatinblad
1,5 msk basilika (finhackad)

Rör ihop de frysta hjortronen med 1 dl strösocker och låt gosa ihop på köksbänken i några timmar. Rör då och då tills sockret helt har löst sig. Fördela hjortronen mellan fyra lämpliga serveringsglas, jämna ut och ställ in i frysen i någon timme.
När någon timme passerat, lägg ner gelatinbladen i vattenbad och dra ur vaniljen ur stängerna. Blanda sedan vaniljfrön, resten av stängerna, vispgrädde och 1 dl socker i en kastrull. Koka upp under omrörning. När det börjar koka upp, ta bort från plattan och låt svalna av något. Fiska upp vaniljstängerna. Tillsätt gelatinbladen (utan vattnet) och rör runt. Blanda sedan ner gräddfilen väl. Slå sedan blandningen i glasen över hjortronen. Låt stå i kyl tills allt stelnat. Det tar ungefär 2 timmar.
När blandningen stelnat, blötlägg gelatinet och finhacka basilikan. Värm sedan på vinet och blanda ned gelatinblad och basilika. Rör runt och låt svalna. Slå sedan vätskan över glasen med hjortron och vaniljbavaroisen. Eventuellt behöver man inte använda all vinblandning basilikagelén ska endast liga som en halvcentimeter tunt lager över vaniljen. Ställ åter in i kyl och låt stelna. Servera efter någon timme eller två när toppen känns fast. Garnera med något enstaka välbehållet hjortron, kanske en litet basilika blad. Servera med Grythyttan Hjortron.
photo-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.