Svampfylld petit choux, snittar och efterrätt

Jag hade besök i köket i lördags. Vår egen efterrättsexpert och granne – Linda. När Linda inte springer på arenahousekonserter jobbar hon på Grand Hôtel i Stockholm. Och tro mig, hon kan det där med efterrätter och bakning. Min motsats i köket, skulle man kunna säga. Sett över hela middagen tycker jag dock att vi kompletterade varandra bra. Jag stod för huvudrätten och Linda dominerade totalt i ämnet efterrätt. Totalt sett kan man säga att det var lite av en grannyra, en grann yra eller varför inte en Grand yra. En granyra var det i varje fall inte. Delar av Lindas familj, samt ett annat trevligt housefreak anslöt lagom till fördrinken precis innan taberaset skulle ta sin början.
Under några år nu, har vi talat om att laga mat ihop och i helgen blev det av. Vi komponerade en lite spretig, men förbannat god middag med lax- och wasabisnittar, svampkrämsfyllda petit chouxer, wienerschnitzel och en färgsprakande efterrätt på inkokta små rabarber med lemon curd, vaniljkräm, en hårdare vaniljgräddegelatingrej och krossade drömmar. Kakor alltså. Sött, lite surt, knaprigt, mjukt och välkomponerat snyggt.
Tyvärr har jag lovat att inte avslöja några recept, men jag kan ju berätta att sockerlagen som rabarbern kokades i bland annat innehöll chili och anis i lagom mängd.
De osötade petit chouxerna får ni googla er till. Några ledtrådar till svampkrämen stavas kastanjechampinjon, vitlök och färskost. Fyllningen spritsas sedan in i petit chouxerna underifrån. Vackert smart, underbart gott och överraskande roligt. Lite som ett chokladägg med hemlig upptäckt, fast för vuxna.
Jag gillar att få ny inspiration, men efter helgen står jag inför ett problem. Jag finner ju idén med svampfyllda petit chouxer så bra, men jag bakar ju helst aldrig. Med lite tur kanske jag fortsättningsvis kan beställa dem direkt från dig Linda? Du har ett bra förhandlingsläge. Fem kronor styck är inget överpris. Jag behöver bara hjälp med bakningen. Fyllningen och monteringen gör jag själv. Om man vill beställa femtio stycken redan till påskafton, är det ok? Vi har en liten överraskningsgrej hemma då och petit chouxerna skulle kunna vara en bra inledning på den kvällen.
Natten blev sen och fortsatte med diverse bubblande drycker in på småtimmarna. Otroligt att man aldrig lär sig.
Dessutom skapade jag en ny bekantskap med en av de bästa öl jag någonsin druckit – en Almighty från Södra maltfabriken. En fruktig och frisk ale, inte söt, med mycket humle, samt med inslag av knäckebröd och grapefrukt. Namnet är kaxigt, men ärligt välbeskrivande.
Tack för en trevlig kväll, förhoppningsvis ger vädret utrymme att laga lite sommarmat ihop senare i sommar.
Som avslut och som tack, vill jag bara ge dig ett lite tips som du kan ta med dig till kollegorna på Grand Hôtel – 100 gram mjölk är faktiskt ganska exakt 1 deciliter mjölk. Jag vet, det är otroligt men sant. Lycka till i fortsättningen, även om jag förväntar mig att se dig igen…

Lax- och wasabisnittar med ruccola – recept 6-10 personer
2 pkt färdigskivad kallrökt lax
6-8 skivor rektangulärt mjukt tunnbröd
Bregott (extrasaltat)
knappt 1 tumnagelstor klick wasabi/bröd
ruccola
(gurkstrimlor utan kärnhus)
salt & peppar

Bred tunnbröd med Bregott. Var inte snål. Klicka på wasabin och fördela ut jämnt över brödens bredd. Lägg lax i övre vänstra och nedre högra hörnet. Minst halva ytan av brödet bör täckas med lax. Sprid ut några stjälkar ruccola. Salta och peppra med måtta. Rulla sedan ihop och låt vila i gladpack i kyl i någon timme. Skiva upp i 2 cm breda rullar, vält upp och servera.
Jag brukar smaka av den första rullen för att se om jag ska öka eller minska på någon ingrediens. Det kan vara förståndigt, jag vill helst inte ha rullarna för wasabistarka. Ibland har jag även gurka i snittarna, de blir lite krispigare då. Glöm bara inte att ta bort kärnhuset, man vill inte ha vattniga snittar.
petit choux innan grävning
Lindas efterrätt
Lindas efterrätt
vaniljmoussegelatingrej

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.