Hot shot – fredagsdrinken

För oss yngre har Hot shot aldrig direkt varit i hetluften. Man har fått den berättad för sig, hört talas om den eller kanske sett en film med samma namn, men inte mer än så. För mina snart lastgamla kollegor på kontoret är det annorlunda. För dem var den verklighet och ett vanligt inslag i jakten på det rätta partyruset under början av 90-talet. Hot shot gjorde dock sitt inträde på bardisken redan 1987 och kollegorna bekräftar härmed bara ett redan välkänt faktum. De har alltid varit lite efter. Den ena, ursäktad av sitt ursprung, men den andra?
Själv har man ju ständigt legat i framkant. Det är ett rent karaktärsdrag. På hemmafesterna under min tidigare ungdom blandades avantgardistiska drinkar såsom Vodka Russian. Ibland tog man till och med ut svängarna och kastade ner en klyfta lime. -Ja, jag tror faktiskt att det var jag som var först med det. Nyskapande, näst inpå magiskt.
En Hot shot består av lika delar Galliano och kaffe, toppat med vispgrädde. Galliano är en italiensk örtlikör med tydliga inslag av vanilj, anis och stjärnanis. Hot shoten ska ha ökat Gallianos försäljning med 750 procent(!) på fem år. Bara det är ju skäl nog att probera. Skål kära kollegor.

Hot shot – recept
2 cl kaffe
2 cl Galliano
vispgrädde

Slå upp Gallianon i ett shotsglas. Häll det varma kaffet försiktigt över baksidan på en tesked ner i glaset. Kaffet ska ligga skiktat ovanpå Gallianon. Toppa med grädden och spill ut lite kaffebönor, det verkar höra till.

Hot shot med Galliano

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Mike skriver:

  Det var ju jag som sa åt dig att lägga till lime!
  M.v.h kollega på kontoret……

  1. Thomas skriver:

   Absolut, förtjänsten är din. Jag måste ha blivit inspirerad av din ansiktsfärg.

 2. Rossy skriver:

  Goa ni e grabbar go fredag !

  1. Thomas skriver:

   Visst är vi! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.