Kräftpaj med dill västerbotten och bladspenat

Torsdagkväll innebär oftast lyxigare, men enklare snabbmat. Middagen är godare än övriga vardagar, men hamnar ändå en bit under helgmaten. Ett gott bröd, goda charkuterier, ostar, oliver och inlagda kronärtskockor är ett vanligt torsdagsinslag. Idag hade vi redan handlat till helgen varför jag kunde lägga ned lite extra tid. Det bör dock tilläggas att eftersom jag fuskat med smördegen, så tar själva arbetsinsatsen bara runt 10 minuter. Inte mer. Gott men snabbt. En kräftpaj blir godast om man serverar den ljummen. Vänta, jag måste rätta mig själv där. Om den är ljummen kan man få i sig mycket mer paj på samma tid. Det stämde nog bättre med vad jag  kanske inte ville säga, men egentligen menade. Det är en dag i morgon också, men sedan är det helg. I väntan på den njuter vi kräftpaj.

Kräftpaj med dill västerbotten och bladspenat – recept 4 personer
250 g färdigkavlad smördeg
340 g kräftstjärtar på burk (2 burkar)
2 nävar färsk bladspenat
4 stjälkar dill
3 ägg
3 dl vispgrädde
salt och peppar
2 msk citronsaft
1,5 dl riven parmesanost

Lägg ut den färdigkavlade degen på köksbänken. Kavla ut degen ytterligare så att den med lite marginal täcker kanterna i pajformen. Bred ut degen i en klassisk låg pajform. Låt gärna degen gå upp över kanterna. Vik över och ner. Att lyckas med fina pajkanter med smördeg är en konst. Inte ens det gamla folieknepet fungerar. Pajdegen kommer vid förgräddningen att resa sig rejält, även om den naggats generöst i botten med gaffel. Det är enklare att intala gästerna att det är rustikt med tjocka kanter och att man ska ta reda på allt som man berikats med.
Förgrädda pajbotten i 5 minuter i 225 grader varmluft.
Förbered under tiden fyllningen. Slå bort kräftlagen genom en stor sil. Pressa ur lite av vätskan från kräftstjärtarna. Låt stå och rinna av ordentligt.
Plocka och skär dillen fint. Ta bort de grövsta stjälkarna. Vispa upp tre ägg och tillsätt sedan vispgrädden. Vispa en stund. Vänd ner kräftstjärtarna, dillen och bladspenaten i äggstanningen. Smaka av med lite citronsaft, peppar och salt.
När pajbotten är färdig rättar jag till den lite. Det är inte så noga, tryck ner den i formen igen. Sänk nu värmen på ugnen.
Fyllningen hälls försiktigt över pajbotten. Fördela den väl. Täck med ett lager av riven västerbottenost.

Grädda pajen i 150 grader i ca 30 minuter. Håll koll i slutminuterna. Ibland behöver den lite mer tid i värmen, ibland lite mindre. Det beror helt och hållet på ugnen och storleken på formen. Servera med ett glas Pizzolato Spumante Extra dry, eller varför inte ett kylt glas av världens kanske godaste öl just nu – Mikkeller American Dream.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.