Hubba Bubba – fredagsdrinken

Det här med smakminnen från barndomen är lite intressant. Precis som med dofter är det ju med smaker. Det räcker med en svag nyans för att en hel liten filmsnutt ska spelas upp. Handligen kan vara om något saknat avlägset som vi inte ens visste att vi hade minnen kvar av. Jag tycker det är lika häftigt varenda gång det händer. Personligen vet jag att Ko-osten, den skrattande kon, smältosten som kom i kuber med röda dragremsor får mig att minnas husvagnslivet som liten. Osten smakar kemisal, men minnena är trevliga…

Brasorna ute i skogen, mor- och farföräldrar, campingen där jag senare skulle träffa Sofia. Igen. Kvitt eller dubbelt på promenaderna med morfar. Pilbågarna, kojorna, slungorna, svampen, militärområdet, Äppelnäsgrund, lägerplatsen, båten, fisket, minigolfen, den stora mörka skogen, alla cyklar jag vuxit ifrån och de åtskilliga skrapsåren och mitellorna. Alla dessa minnen, uppradade efter varandra, som ett rinnande vatten i filmen om mitt liv. Allt det för en liten ostkub som just ingen egentligen vill äta? Människan är ett underligt djur.

På platsen för alla dessa minnen, där vi spenderade våra jullov och sommarsemestrar, kunde man köpa godis styckvis över disk. Där fanns, nötcreme, refreshers, Hubba bubba, sura jätten, krokodiltårar och tefat. Tuggummin kom som platta rektangulära bitar med små låga ”räls” längs långsidorna. Alla inskruvade i färgglada papper med tecknade motiv.

Jag minns blåröda Jenka, svartgula Shake, rosagula Funny, vitröda Dance eller svartröda Chock som senare mest skulle påminna om kondomen Okeido.

Tydligen har jag åldern inne för att försvinna bort och bli nostalgisk. Jag hamnar där ibland. Som ni kanske förstått är målet att skaka fram en drink som per automatik kickar igång den där filmen jag talade om. Några av er kommer säkerligen rynka på näsan. Det här är inte alls lika coolt som en fat washed rum. Spelar ingen roll. Fram med popcornen för snart startar filmen…

Hubba Bubba - fredagsdrinken

Ingredienser

  Tuggummivodka
 • 3 dl vodka
 • 10 Hubba Bubba eller annat godis från valfritt smakminne
  Drinken
 • 6 cl tuggummivodka
 • 3 cl limejuice
 • 1,5 cl sockerlag (1/1)
 • några droppar av passande karamellfärg.
 • 2 tsk Frothee

Gör så här

  Tuggummivodka
 • Bryt ner tuggummi i vodkan och låt sedan stå över natten. För snabbare smaksättning kan man ha ned allt i en sifon och sen trycka i en gräddpatron. Då är infuseringen färdig efter bara en timme. Sila bort eventuella godisrester.
  Drinken
 • Torrskaka vodka, lime, karamellfärg, sockerlag och Frothee i en shaker. Ha ned is. Skaka igen, häll upp och servera ur valfritt glas.
https://karlstein.nu/hubba-hubba-fredagsdrinken/

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *