Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung

Den här rätten påminner mig om att det kan löna sig att prova något annat än det man alltid dras åt. Kanske har jag blivit ganska bra på det, att ta mig utanför min egen matsfär? Kanske är den inte längre så snäv? Jag tycker själv att jag har flirtat runt ganska duktigt bland köken den senaste tiden.

Vad gäller friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung, handlar det dock inte så mycket om att våga prova något nytt. Råvarorna är inte främmande alls. Min inledande tveksamhet handlade mer om att det helt enkelt inte lät tillräckligt spännande. Chèvre och honung är en bra kombination, men inte väldigt mycket mer än så. Jag tänker att det i kombinationen ryms ungefär lika många överraskningar som i en repris av Söndagsöppet. Men nu är det inte getost och honung som gör denna rätt. Inte ensamt i varje fall. Det är de där friterade små brysselkålen som rätt tillagade drar ett enda fett streck över hela min textur- och smakpalett. Mjukt, mjällt, fast och krispigt. Sältan, kanderingen och det lätt brända. En positiv jordighet, upplyftande syra och en härlig krämighet från chèvre och yoghurt. Sötman av den flytande honungen.

Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung är lite som en bättre fortsättning på den uttjatade chèvretoasten med nötter och honung. Ni vet förrätten vi fått dras med sedan den slog igenom för femton år sedan och fortfarande var god. Släpp den nu och laga det här istället! Det är mycket godare, snyggare och nyttigare. Även om de friterade brysselkålen tenderar att bli lika klassiska som den där jäkla toasten…

Friterad brysselkål med chèvre, yoghurt och honung – after work-mat

Kategori: förrätt, sallad, sås, vegetariskt

Friterad brysselkål med chèvre, yoghurt och honung – after work-mat

Ingredienser

  Brysselkålen
 • 500 g brysselkål
 • 2L olja att fritera i
 • flingsalt
  Chèvreyoghurt
 • 4 dl naturell osötad turkisk yoghurt
 • ca 400 g chèvre
 • ca 1/2 lime (juicen)
 • 2 msk honung
 • Garnera med mer honung och eventuellt rostade valnötter

Gör så här

  Brysselkålen
 • Dra av de yttersta bladen från brysselkålen om det är nödvändigt. Annars är det bara att skölja av dem och låta torka. Skär eventuellt bort lite av de grövsta röterna.
 • Skär ett kryss från ovansidan rakt ned mot roten i varje kål. Skär ned ungefär 2/3 i varje kål. Detta är för att frityroljan ska hitta in, dessutom gör snitten att brysselkålen blommar ut av värmen. Spar några kål som de yttersta bladen tas bort ifrån. Lägg bladen åt sidan så länge.
 • Fritera sedan när oljan nått en temperatur på 180°C. Fritera i cirka två minuter. Ta sedan upp och låt vila i två minuter. Fritera igen i 2 minuter. Låt vila en stund. Dela ett kål. De ska vara gyllenbruna och krispiga i toppen, men ändå fortfarande vara al dente nedåt roten. Fritera eventuellt ytterligare i någon minut eller två. Prova igen. Chansa inte. Om de är bra - ta upp, skaka om och låt rinna av.
 • Bränn hastigt av bladen som togs av tidigare. Använd en brännare. Se film nedan. (Har man ingen brännare kan man i värsta fall hoppa över detta moment, alternativt bränna av bladen på hög värme i en torr stekhet gjutjärnspanna).
 • Ta upp de friterade brysselkålen och salta av. Dra ut chèvreyoghurten i botten av en tallrik. Lägg ut kålen och garnera med de avbrända bladen. Sprinkla flytande honung över hela anrättningen. Personligen gillar jag att även ha rostade valnötter till.
  Chèvreyoghurt
 • Ta helst fram getosten några timmar innan servering. Blanda alla ingredienser i en bunke. Gå loss med mixerstaven tills det är helt slät. Smaka av med salt, lite lime och honung. Ställ åt sidan. Kyl gärna något innan servering igen. Den ska inte vara helt kylskåpskall, men lite svalka är trevligt.
https://karlstein.nu/friterad-brysselkal-chevre-yoghurt-honung/

(Idén till detta recept fick jag efter ett besök på Cultur bar i Gamla stan, Stockholm).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *