Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung

Den här rätten påminner mig om att det kan löna sig att prova något annat än det man alltid dras åt. Kanske har jag blivit ganska bra på det, att ta mig utanför min egen matsfär? Kanske är den inte längre så snäv? Jag tycker själv att jag har flirtat runt ganska duktigt bland köken den senaste tiden.

Vad gäller friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung, handlar det dock inte så mycket om att våga prova något nytt. Råvarorna är inte främmande alls. Min inledande tveksamhet handlade mer om att det helt enkelt inte lät tillräckligt spännande. Chèvre och honung är en bra kombination, men inte väldigt mycket mer än så. Jag tänker att det i kombinationen ryms ungefär lika många överraskningar som i en repris av Söndagsöppet. Men nu är det inte getost och honung som gör denna rätt. Inte ensamt i varje fall. Det är de där friterade små brysselkålen som rätt tillagade drar ett enda fett streck över hela min textur- och smakpalett. Mjukt, mjällt, fast och krispigt. Sältan, kanderingen och det lätt brända. En positiv jordighet, upplyftande syra och en härlig krämighet från chèvre och yoghurt. Sötman av den flytande honungen.

Friterad brysselkål med chèvreyoghurt och honung är lite som en bättre fortsättning på den uttjatade chèvretoasten med nötter och honung. Ni vet förrätten vi fått dras med sedan den slog igenom för femton år sedan och fortfarande var god. Släpp den nu och laga det här istället! Det är mycket godare, snyggare och nyttigare. Även om de friterade brysselkålen tenderar att bli lika klassiska som den där jäkla toasten…

(Idén till detta recept fick jag efter ett besök på Cultur bar i Gamla stan, Stockholm).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.