Klassisk pepparsås med grönpeppar och whisky

Jag såg ett avsnitt av Sveriges mästerkock nu i veckan. Utslagningstävlingen gick ut på att bland annat göra en klassik pepparsås. Pepparsås fanns på min alldeles egna stående meny här för några år sedan. Den lagades då ofta i sällskap med en ryggbiff och potatis stekt i smör och ströbröd. Jag gör alltid min pepparsås med svart- och grönpeppar. Det är något med grönpepparn som jag inte kan vara utan. Obeskrivligt gott. Sofias favorit är dock rosépeppar. När man fradgatuggandes finner henne uppe på hustaket vet man att snabbaste sättet att få ner henne är att göra henne några kycklingfilér med rosépepparsås. Också obeskrivligt. Sevärt.
Denna gång var det dock min tur att välja pepparsort, dessutom sitter Sofia i soffan med tänderna innanför. Klassisk pepparsås med grönpeppar och whisky – här serverad med oxfilé och en sallad med grillad Haullomi.

Klassisk pepparsås med grönpeppar och whisky – recept 4 personer
3 schalottenlökar
1 morot
1 msk hela svartpepparkorn grovt mortlade
1 msk grönpeppar i vinäger
1/2 dl whisky
5 dl vatten
3 msk färdig kalvfond
sky ifrån stekning (tillsätt någon deciliter vatten direkt efter stekning)
3 tsk av vinägern som grönpepparn legat i
4 dl vispgrädde

Finhacka löken och skiva moroten. Stek på med all peppar i smör tills allt är genomskinligt. Slå på whiskyn och tänd på. Akta ansiktet! Låt brinna ut och tillsätt sedan stekskyn, kalvfonden samt hälften av vattnet. Låt sjuda, när hälften av vätskan kokat bort, tillsätt resten av vattnet. Låt koka ner till kanske 2,5 dl vätska återstår. Sila bort grönsakerna och pepparn. Ha sedan i vinägern. Låt svalna något och häll försiktigt under omrörning ned vispgrädden. Låt grädden reducera på låg värme tills såskonsistens uppstått. Rör ofta. Doppa en matsked rakt ner i såsen. Titta och blås på baksidan av skeden. Om såsen reparerar sig själv när man blåser ut den har du rätt konsistens. Har man bråttom går det bra att toppreda med exempelvis maizena. Smaka av. Eventuellt kan såsen behöva lite mer grönpeppar eller vinäger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *